Florin Iepan, regizor: Decrețeii sunt stația finală a unui mare experiment social

Data publicării:
florin iepan

Regimul comunist a recurs la metoda interzicerii avorturilor pentru că natalitatea începuse să scadă în anii '60. Pe de altă parte, România se ocupa cu negoțul de oameni în anii '70-'80 – vindea etnici germani, evrei – iar acești oameni trebuiau înlocuiți. Ceaușescu încerca să împuște mai mulți iepuri cu același cartuș: să omogenizeze etnic România, să creeze o bază socială care să-i fie loială și să ducă și idealul comunist într-un punct realizabil: crearea omului nou, a explicat la Digi24, Florin Iepan, regizorul filmului documentar „Decrețeii” (2005).

„Toată generația mea, a celor născuți începând cu 1967 a fost dominată de această poveste a decreților”, spune regizorul Florin Iepan. „Toți suntem decreței, e greu de spus care am fost doriți sau nu, dar e mai puțin important asta. Chiar și copiii doriți au fost afectați, pentru că trăiau într-un mediu în care ni se spunea că suntem foarte speciali”, a arătat Florin Iepan. „Decreții sunt rezultatul, stația finală a unui mare experiment social”, a adăugat regizorul.

El spune că nu a fost dificil de creat filmul, pentru că „povestea mustea”. Dificultatea a fost legată de alegerea subiecților și a poveștilor, a precizat Florin Iepan. „În momentul în care întâlnești un subiect de film adevărat, dificultatea e relativ mică, practic el vine spre tine, nu e un efort de extracție sau de persuadare”, a explicat regizorul.

Pentru 70 de minute de film, regizorul a studiat ore în şir imagini din arhiva naţională şi a ascultat mărturii ale femeilor şi medicilor din acea perioadă. Singura problemă de care s-a lovit, însă, în realizarea acestui film a fost refuzul Centrului Național al Cinematografiei de a finanța filmul, într-o primă fază, și mai ales găsirea partenerilor internaționali.

Occidentul e preocupat de tematica natalității, iar acest film a avut în Polonia, de pildă, mare succes, pentru că reprezintă dovada faptului că statul nu are ce căuta în viața privată, iar dacă aceasta se întâmplă, el produce daune majore, consideră regizorul.  

În ciuda decretului 770, femeile din România nu doreau să devină maşinile de făcut copii ale regimului, deşi riscau pedepse aspre, precum încarcerarea. O întreagă industrie a avorturilor clandestine s-a dezvoltat în întuneric.

Întregul documentar a fost prezentat de Digi24, în emisiunea „Digipedia”, care va fi difuzată în fiecare sâmbătă de la ora 21.00. Efectele demografice şi psihologice ale decretului dat de Nicolae Ceauşescu au fost analizate de Emil Hurezeanu, gazda emisiunii, şi invitata sa, Aurora Liiceanu.

În '54, în Franța era deschisă prima clinică de family planning, iar la noi era benză totală a contracepției. În România, măsura a căzut pe o populație naivă. Nu exista contracepția decât aia tradițională și, în general, cuplurile erau asociate mental cu ideea de a face copii”, a spus psihologul Aurora Liiceanu. Ea a menționat că la câțiva ani după căderea lui Ceaușescu, a mers într-o zonă rurală din Moldova unde nici măcar nu se știa că decretul fusese abrogat.

Urmăriți discuțiile pe marginea documentarului „Decrețeii” în materialele video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri