Date personale şi confidenţiale din arhiva Judecătoriei Iaşi, aruncate în pubelă

Data publicării:
acte gunoi

Oricine a trecut prin centrul Iaşiului ar fi putut afla lesne date confidenţiale din arhivele Judecătoriei.

În spatele Palatului de Justiţie, ghenele de gunoi sunt pline cu documente de la procese. Apar atât numele inculpaţilor, datele de identificare şi detalii de la şedinţele de judecată

Documentele nu aveau ce să caute la gunoi, recunosc magistraţii.

Judecător Cristina Vâlcu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iaşi: „Fie că sunt penale, fie că sunt comerciale, ajung în arhiva depozit, unde legea prevede un anumit termen de păstrare, 10-15-20 de ani, după care dosarele se duc la topit”.

Folosirea datelor cu caracter personal este reglementată strict prin lege, iar abaterile de orice fel pot fi sancţionate contravenţional, civil sau penal. Va fi făcută o anchetă internă. În paralel, instituţia care poate lua măsuri în acest caz este Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Carla Cozma, Avocatul Poporului Iaşi: „Asemenea documente nu pot fi aruncate în această manieră, întregi, fără a fi în prealabil distruse într-o formă sau alta. Să nu poată ajunge în spațiul public și să poată fi folosite, ulterior, în alte scopuri. Pot fi datele persoanelor, victimelor, eu știu... copii sau martori care au fost protejați la vremea respectivă”.

Judecător Cristina Vâlcu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iaşi: „O să anunţ conducerea instanţei şi o să facem nişte verificări pentru că nu este normal. Adică aceste acte nu se eliberează decât părţilor în dosar sau rămân în dosar, dosarul care fie merge în căi de atac, fie ajunge în arhiva depozit”.

Un caz similar a fost la Braşov, în 2014, când Direcţia Finanţelor Publice a fost amendată cu 3.000 de lei, pentru că a aruncat la gunoi zeci de documente care conţin datele personale ale unor cetăţeni şi firme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri