EXCLUSIV. Asztalos Csaba, șeful CNCD: E nevoie de un cod unitar, domeniul disciminării e reglementat deseori contradictoriu

Data publicării:
csaba 20astalosz 20cncd 204690247 20mediafax 20foto 20octav 20ganea-57457

La o zi după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care include noi prevederi referitoare la prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, președintele Consiliului Naționale pentru Combatarea Discriminării (CNCS), Asztalos Csaba, atrage atenția asupra necesității elaborării unui cod unitar în acest domeniu, dincolo de modificările pe care România le-a adoptat în regim de urgență, pentru a evita plata unor penalități cu care o avertizase Comisia Europeană.

„Prin acest act normativ, România a transpus standardul minim în domeniul nediscriminării prevăzut de directivele antidiscriminare și solicitat de Comisia Europeană. Acum s-au inclus doar modificări ce s-au justificat prin urgență”, a declarat Asztalos Csaba, într-un interviu exclusiv pe această temă pentru digi24.ro.

Președintele CNCD a subliniat că, odată trecută această etapă, este necesară îmbunătățirea legislației în domeniu.

Trebuie să îmbunătățim legea, după ce acum s-au adoptat doar acele modificări care au putut fi justificate prin urgență. România avea termen până în iunie 2013 să facă modificările în cauză, cele adoptate din ordonanța adoptată de Guvern, termen după care risca să primească amenzi zilnice de la UE”, a precizat Asztalos Csaba.

Președintele CNCD a enumerat unele din aspectele care sunt încă deloc sau insuficient reglementate de legislația națională.

Pe termen mediu vom promova o serie de dezbateri publice pentru modificarea legislației nediscriminare, având în vedere necesitatea reglementării unei serii de aspecte, cum ar fi: definirea și interzicerea segregării, discriminarea prin asociere, problema discriminării prin publicitate, acomodarea rezonabilă, politici publice în domeniul educației și a muncii pentru prevenirea și combaterea discriminării și altele”, a precizat Asztalos Csaba.

Cred că se impune elaborarea unui cod al prevenirii și combaterii discriminării care să reglementeze în mod unitar domeniul. Acest cod poate să includă: egalitatea de șanse între femei și bărbați, protecția persoanelor cu dizabilități, legea privind prevenirea și combaterea discriminării, respectiv reglementarea egalității în domenii ce țin de educație, muncă, sănătate și servicii publice. Toate aceste elemente sunt reglementate de legi diferite în acest moment, deseori în mod contradictoriu”, a subliniat președintele CNCD.

România, sub presiunea penalităților

Guvernul a adoptat ieri o ordonanță de urgență care include noi prevederi referitoare la prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, cuantumul amenzilor contravenționale pentru diferitele forme de discrimare a fost mărit.

Citiți și:

SANCŢIUNI MAJORATE. Discriminarea unei persoane poate fi amendată cu până la 30.000 de lei

Proiectul de act normativ a fost elaborat la presiunile instituțiilor europene, care constataseră că termenul de transpunere în legislația națională a normelor de la nivelul UE urma să expire în curând. Mai mult, Comisia Europeană intrase într-o primă fază a unui demers pre-contencios la adresa României, care risca astfel plata unor penalități pentru întârzierea cu care opera modificările legislative.

Comisia Europeană a atras atenţia autorităţilor române cu privire la neconformitatea legislaţiei naţionale române cu Directiva 2000/43/CE cu privire la implementarea principiului tratamentului egal între persoane indiferent de originea rasială sau etnică iar România s-a angajat să soluţioneze aspectele sesizate de Comisie până la jumătatea anului 2013, fapt ce face necesară modificarea şi completarea în regim de urgenţă a OUG nr.137/2000”, a arătat Guvernul.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri