Studentele gemene care și-au făcut ferme cu fonduri europene

Data publicării:
oi

La cei 21 de ani ai lor, Denisa şi Daniela se mândresc cu o afacere înfloritoare. Fetele recunosc însă că fără ajutor nu ar fi reuşit. Familia le-a dat în grijă 400 de oi, iar cu fonduri europene acum administrează două ferme.

A fost foarte greu. Şi acum este greu. Multe acte, multe drumuri”, spune Denisa Buzle.

„Sunt multe cerinţe care trebuie îndeplinite exact cum scrie, dar până la urmă a fost bine”, spune sora ei, Daniela.

Bine înseamnă pentru ele 40.000 de euro, din care le-a intrat deja în cont o tranşă.

A doua, de 40%, se autorizează abia după ce efectuăm o vizită pe teren şi observăm creşterea exploataţiei pe orizontală şi creşterea pe verticală din punct de vedere economic”, spune Cristian Buzlea, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bihor.

Cu ajutorul banilor au înfiinţat două ferme, câte una pentru fiecare. Şi nu au numai oi, cresc și vaci și albine.

Gemenele au acum peste 1000 de oi. Asta dacă nu punem la socoteală şi mieii. Unii dintre aceştia vor fi ţinuţi pentru a mări efectivele, iar alţii vor fi vânduţi pentru consum.

Tinerele sunt studente la Facultatea de Mediu, dar urmează şi cursuri postliceale de asistente. Atunci când nu au timp să se ocupe de animale, primesc spijin de la tatăl lor, mai ales că aproape totul se valorifică: lapte, brânză şi carne de consum.

„Avem clienţi care vin, ne caută acasă, avem parteneri străini la care ce avem surplus le dăm”, spune Daniel Buzle, tatăl gemenelor.

În ultimii şase ani, 837 de tineri din Bihor s-au mutat la ţară şi au devenit fermieri. Până în acest an, suma maximă pe care o puteau accesa tinerii din fonduri europene era de 40.000 de euro. Din toamnă, aceasta va creşte la 50.000 de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri