Hoții lucrează și de Paște. Cum vă puteți proteja locuințele

Data publicării:
casa calcata de hoti

Fie că e noapte sau zi, hoţii îşi încearcă norocul şi, dacă le surâde şi uşa se deschide, fură tot ce le pică în mână.

Casa lui Andrei a fost călcată de hoți. Fotografiile făcute de el după furt arată haine împrăștiate peste tot, sertare, sticle, uşa forţată şi urme pe parchet. Hoţii au luat tot ce le-a picat în mână.

„Uşa era forţată. Era blocată cu un fotoliu. Casa spartă. Fotoliul îmi bloca mie accesul, dacă veneam când erau in casă. Au furat bani și bijuterii și ceasuri”, povestește el.

Andrei e plecat acum de acasă, dar n-a mai lăsat nimic la voia întâmplării. Are camere de supraveghere conectate la internet, lumini cu senzori de mişcare şi contract cu o firmă de securitate care poate să intervină în câteva minute.

Cartierele de case de la marginea oraşelor sunt cele mai expuse. Chiar dacă multe dintre ele sunt pe terenuri private unde nu oricine poate să aibă acces, infractorii găsesc întotdeauna soluţii. Potrivit statisticilor, în perioada sărbătorilor se sparg câteva zeci de locuinţe în fiecare judeţ. Neglijenţa proprietarilor este principala cauză. O fereastră întredeschisă, becurile stinse sau chiar o postare pe internet, în care oamenii se laudă că vor pleca în vacanţă, sunt speculate imediat de hoţi.

„Recomandăm să nu posteze pe reţele de socializare mesaje, să nu lase la vedere bunuri de valoare, ca acestea să nu îi atragă pe hoţi. Să-şi noteze seriile de identificare ale bunurilor de valoare. În eventualitatea în care sunt furate, poliţiştii să le identifice”, sunt recomandările polițiștilor.

Radu şi Vasile nu vor fi acasă în următoarele zile, dar sunt cu un pas înaintea răufăcătorilor. Şi-au luat toate măsurile de securitate ca nimeni să nu le strice sărbătoarea.

„Dau drumul la sistemul de supraveghere video, anunţ vecinii. Țin uşile închise, geamurile închise, încui poarta”, spune Radu.

„Un câine de pază pe măsură. N-au fost probleme, dar paza bună trece primejdia rea. Mai bine să previi decât să tratezi”, spune și Vasile.

Peste 11.000 de poliţişti de la ordinea publică vor lucra 24 de ore din 24 în zilele de Paşte. Vor monitoriza atent zonele aglomerate şi vor patrula în apropierea cartierelor rezidenţiale de la periferia marilor oraşe.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri