Întâlnire emoţionantă. Trei dintre supravieţuitorii accidentului aviatic din Apuseni şi salvatorii lor au mers la locul tragediei

Data publicării:
accident avion apuseni mediafax 2

 

(FOTO Mediafax)

Medicii Radu Zamfir şi Sorin Ianceu şi copilotul Răzvan Petrescu au urcat pentru prima dată la locul unde în 20 ianuarie a avut loc accidentul aviatic în urma căruia au fost răniţi, ei fiind însoţiţi de cei trei moţi salvatori, precum şi de oficialităţi din Horea şi de localnici care au participat la căutarea epavei avionului.

"A fost o întâlnire foarte emoţionantă şi ne-am bucurat foarte tare, mai ales pentru Răzvan, care a putut să urce pe munte, chiar dacă în cârje. La locul unde s-a prăbuşit avionul s-a ţinut un moment de reculegere pentru pilotul Adrian Iovan şi pentru Aura Ion şi am aprins lumânări”, a spus Gheorghe Giurgiu, unul dintre cei trei moţi salvatori care au ajuns primii la locul accidentului.

Acesta a subliniat că după reîntâlnirea de la locul accidentului cei doi medici răniţi şi copilotul au fost invitaţi să îi viziteze pe moţi la casele lor.

(FOTO Mediafax)

Am povestit cum a fost, le-am arătat traseul pe unde am urcat ca să ajungem la locul unde s-a prăbuşit avionul, cât am mers pe munte. Tare mă bucur că i-am salvat şi că azi am putut să ne revedem sănătoşi”, a mai spus Gheorghe Giurgiu.

Revederea moţilor salvatori şi a victimelor accidentului aviatic a avut loc în cadrul ”Zilelor lemnarului”, manifestare care are loc la acest sfârşit de săptămână în comuna Horea.

La locul accidentului, pe Dâmbul Bumbului, participanţii la pelerinaj au depus coroane de flori şi au aprins lumânări, rugându-se pentru sufletul celor decedaţi în accident - studenta Aurelia Ion şi pilotul Adrian Iovan.

La locul tragediei a urcat şi o fanfară de tineri din judeţul Neamţ, care au intonat, printre altele, şi imnul naţional.

Duminică, celor cinci supravieţuitori ai accidentului aviatic din Apuseni şi celor trei localnici care au ajuns primii la epavă le va fi acordat titlul de cetăţean de onoare al comunei Horea, iar Aura Ion şi Adrian Iovan, care au decedat în urma accidentului, vor primi post-mortem aceeaşi distincţie. De la ceremonie, care va avea loc la Mătişeşti, sat care aparţine comunei Horea, vor lipsi ceilalţi doi medici care au supravieţuit accidentului aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, care sunt plecaţi din ţară.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri