La 13 ani are 180 de kilograme

Data publicării:
gabriel vaida baiat obez captura 07-07-2015

Gabriel a început să se îngraşe când avea doar trei ani, iar de atunci părinţii l-au dus de la un medic la altul, în căutarea unui tratament.

Manuela Hotea, mama lui Gabriel: Problema alimentaţiei a fost în general cam peste tot pe unde am fost. Mi-a recomandat o dietă hipocalorică şi cu indice glicemic mai mic.

Mama băiatului spune că dietele au dat rezultate doar pe termen scurt, iar kilogramele au continuat să se adune. În curând, propria greutate îl va imobiliza pe Gabriel în pat.

El se consideră un copil ca oricare altul. Merge la şcoală, îşi face temele şi visează să devină fotbalist.

Gabriel Vaida: Nu pot să fug, nu pot să practic un sport.

Reporter: Tu educaţie fizică faci?

Gabriel Vaida: Da, dar cu opriri.

De curând, un nou control medical a venit cu un nou diagnostic. Gabriel suferă de obezitate morbidă provocată de hiperinsulinism, o dereglare a pancreasului.

Manuela Hotea, mama lui Gabriel: Pancreasul nu produce niște enzime care trebuie să topească grăsimile și să le elimine.

Diagnosticul lui Gabriel putea fi pus cu mult timp în urmă, dacă băiatul ar fi fost supus analizei cu un aparat de depistare precoce a obezităţii. Singurul astfel de aparat din România funcţionează, de puţin timp, la Spitalul de Copii din Timişoara.

Otilia Mărgineanu, şeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului de Copii Timişoara: Ceea ce putem determina noi este o compoziţie a corpului. Noi avem muşchi, avem oase, avem apă, avem grăsime, avem foarte multe elemente, care, închegate, ne fac să arătăm aşa cum suntem noi de fapt.

Specialiştii spun că, deşi riscantă, singura soluţie pentru Gabriel este acum o operaţie de micşorare a stomacului.

Călin Bucerzan, medic endocrinolog: E un copil, este în creştere, vor apărea pe parcursul anilor tulburări metabolice.

Intervenţia costă în jur de 8.000 de euro şi nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Iar familia nu are aceşti bani care ar putea să facă diferenţa dintre viaţa şi moartea unui copil de 13 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri