Legea voluntariatului alungă voluntarii

Data publicării:
voluntari spitale

Până să intre în vigoare actuala lege a voluntariatului spitalele erau pline de tineri care făceau muncă benevolă. După stagiul de cel puţin trei luni primeau o adeverinţă care le dădea mai multe şanse la angajare şi arăta că nu ştiu doar teorie. Asta îi ajuta şi cei care terminau şcoli sanitare şi pe bolnavii internaţi. Directorii spitalelor spun că au în continuare nevoie de voluntari, dar că noua lege îi încurcă. Cei care lucrează benevol au un regim asemănător cu cel al angajaţilor, iar managerii preferă să angajeze un specialist decât să primească voluntari. Prin urmare, ei vor ori să se schimbe legea şi să nu mai fie obligaţi să le ofere beneficii, ori să primească buget mai mare.

Ionela Miron a absolvit Postliceală Sanitară din Iaşi în urmă cu doi ani. Știa că pentru angajare are nevoie de experiență, aşa că a vrut să devină voluntar. A fost refuzată de mai multe spitale şi abia a reuşit să găsească unu care să o accepte.

„Am semnat, scris și verbal am fost de acord că renunț la orice pentru a face voluntariat. Pe timpul școlii știm foarte bine că e mai multă teorie, practică mai puțin. Și pentru a începe un loc de muncă vreau să fiu câtuși de sigură pe forțele mele proprii”, spune tânăra.

Puține instituţii mai fac însă asemenea compromisuri. Cel mai mare spital din Moldova nu a mai acceptat de doi ani niciun voluntar, deși din unele clinici lipseşte şi un sfert de personal.

„Sunt niște lucruri care-s greu de îndeplinit. În primul rând nu ai prevedere bugetară pentru așa ceva. Trebuie să-i mai plătim și o asigurare de malpraxis pe care trebuie să o plătească tot spitalul”, explică Ion Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Fără voluntariat scad şi șansele de angajare ale tinerilor.

Sunt destui angajatori, spitale care pun o condiție a vechimii în muncă pentru cei care doresc să se angajeze, ori dacă nu dăm nicio șansă unui proaspăt absolvent al școlii pentru a acumula o minimă experiență profesională nu putem vorbi nici de vechime în muncă, și nici de acea experiență în muncă care se capătă practic în spitale”, spune Edmond Ciumaşu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare din Iaşi,

În fiecare an, 500 de tineri absolvă şcoala postliceală sanitară la Iaşi. Nici unu la sută dintre ei nu sunt primiţi să facă voluntariat la spitale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri