Levente Polgar, unul dintre cei mai buni maratoniști din țară, muncește în construcții pentru a ajuta copiii cu cancer

Data publicării:
alergator punct ro

Levente Polgar lucrează în construcţii de dimineaţa până seară, de 11 ani. Chiar dacă şi-a pierdut mâna dreaptă într-un accident când avea doar 6 ani, asta nu îl împiedică să fie un muncitor bun, să se mândrească cu munca lui.

Munca înnobilează omul şi nu ruşinează. Din fericire, pot să spun că mă număr printre puţinii care au avut un accident şi muncesc. Nu stăm la mila statului”, spune Levente Polgar.

Deşi puţină lume ar bănui, Levi - aşa cum îi spun prietenii, s-a născut pentru a alerga. Este unul dintre cei mai buni maratonişti din ţară noastră. Că să atingă această performanţă, a făcut ce ştie cel mai bine: a muncit din greu.

„O zi normală începe dimineaţă de la 4, chiar 3 jumate, antrenamentele, alergarea până la 7-7:30, înfulecăm ceva rapid că să putem continuă ziua de lucru, ziua de lucru începe de la 8 mai exact, până la seara 8-9-10, chiar 11, dacă e forţă majoră ajungem la 1-2 noaptea, dormim 2 ceasuri şi reluăm discoteca! Unii ar zice că-s nebun, dar din păcate nebunii au schimbat lumea”, spune Levente Polgar.

Toţi banii pe care Levi îi strânge din construcţii îi foloseşte pentru a se înscrie la competiţii sportive din ţară şi din străinătate. Anul acesta a alergat 13.000 de kilometri! Concurează cu un scop nobil: să strângă bani pentru două asociaţii: Little People, care îi ajută pe copiiii bolnavi de cancer şi Asociaţia Naţională Neuromotor România, care luptă pentru persoanele în scaun cu rotile.

„Momentul în care îmi încalţ adidaşii şi îmi iau echipamentul cap coadă, devin catarg şi echipamentul e drapel. Eu doar sunt purtător de mesaj. Sunt omul din umbră”, mai spune el.

Polgar Levente este organizatorul maratonului Aiud, iar banii strânşi în urma înscrierilor îi donează asociaţiei "Little Pople". Aleargă pentru cei care nu pot să se mişte, spune Levi. Viaţa lui este un maraton iar în fiecare zi caută sponsori pentru a susţine cauzele în care crede.

Adun laolaltă sponsorii, să se gândească că din puţinul pe care îl dau putem să facem nişte suflete greu încercate să vadă luminiţa din capătul tunelului, să aibă un motiv să zâmbească şi noi să avem o satisfacţie că am făcut ceva şi nu am vegetat, nu am stat degeaba”, spune Levente Polgar.

Chiar dacă în fiecare zi se gândeşte la ceilalţi, nu aşteaptă nimic în schimb. Dimpotrivă. Oamenii pe care îi ajută îi dau putere să meargă mai departe.

„Pe viitor, oricât le-aş da, dacă au zâmbit, eu am câştigat”, spune tânărul.

Deşi strânge fonduri de trei ani pentru asociaţia Little People, Levi i-a cunoscut abia de curând pe membrii asociaţiei, în cadul unei gale a supravieţuitorilor de cancer, la care a fost invitat special.

„Levente este unul dintre acei oameni care face câte puţin. Cred că dacă fiecare persoană s-ar strădui, această lume ar fi o lume mult mai bună”, spune Katie Rizvi, fondatorul asociaţiei Little People România.

Levi plănuieşte că la vară să străbată România de la un capăt la altul cu o camera video. Vrea să ajungă pe cele mai frumoase cărări montane, iar imaginile să le proiecteze apoi în spitale, pentru copiii care nu pot alerga. Iar pentru cei nemulţumiţi de viată lor, maratonistul are un sfat simplu: „Când dimineaţa te trezeşti, să spui că mi-i bine. Sunt alţii care azi noapte nu au dormit sub un acoperiş, care nu au avut un pat cald, care nu au după ce să bea apă. Putem să medităm asupra lucrurilor să nu fim atât de egoişti, doar pentru noi. Întreb: cu ce ajută?”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri