Loteria bonurilor fiscale, runda a doua. Bonurile de 135 de lei, din 23 mai, sunt câștigătoare

Data publicării:
Loterie bonuri fiscale-Mediafax Foto-Dragos Savu

ACTUALIZARE 17.11. Bonurile câștigătoare sunt cele în valoarea de 135 de lei, din data de 23 mai. 

Astfel, cei care au bonurile pentru cumpărături de 135 de lei făcute pe 23 mai trebuie să depună chitanţele în original la direcţia fiscală de care aparţin în următoarele 30 de zile.

De asemenea, dosarul trebuie să conţină şi o copie a actului de identitate, alături de o cerere disponibilă pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Vor primi un număr de înregistrare cu care vor participa la o a doua extragere care va avea loc în cazul în care vor fi depuse mai mult de 100 de bonuri.

Pe baza numerelor de înregistrare vor fi extrași 100 de finaliști. Practic, aceștia vor încasa câte 10.000 de lei, adică împart premiul de 1 milion de lei pus la bătaie.

Câştigătorilor li se va reţine însă şi un impozit de 1% din sumă, adică 100 de lei.

Este de aşteptat ca numărul celor care se vor înscrie în cursa finală să fie destul de mare.


Dacă aveţi un bon fiscal câştigător, puteţi lua legătura cu noi pe secţiunea Digivox a site-ului digi24.ro, pe e-mail sau pe contul nostru de Facebook. Ne puteţi contacta şi telefonic, la numărul 0771.100.304 sau ne puteţi trimite fotografii pe WhatsApp. Vă rugăm să precizaţi numele şi locul din care le transmiteţi.

 


Nu vă puteţi considera din start câştigător pentru că, faţă de ediţia trecută a loteriei fiscale, s-au schimbat regulile.

În cazul în care vor fi mai mult de 100 de norocoşi, se va organiza ulterior o nouă extragere în urma căreia vor fi desemnaţi cei 100 de finalişti. Ei vor împărţi milionul de lei, astfel că premiul fiecăruia va fi de 10.000 de lei.

Dar să vedem de unde a plecat această idee a loteriei bonurilor fiscale în variantă românească

Scopul declarat al jocului este de a-i încuraja pe români să ceară bonul la cumpărături, pentru reducerea evaziunii fiscale. Prima extragere a avut loc în a doua zi de Paşte, iar rezultatele au fost neaşteptate. Nu mai puţin de 18.200 de persoane au avut bonuri câştigătoare, iar premiul a devenit astfel simbolic: mai puţin de 55 de lei. Statul pare însă să aibă mai mult de câştigat cu o investiţie minimă. Tot mai mulţi comercianţi au început să utilizeze case de marcat.

Anunţul organizării unei loterii a bonurilor fiscale care să-i răsplătească pe cei care cumpără corect a pus pe jar o mulţime de români. Cu gândul la milionul pus la bătaie de Ministerul de Finanţe, oamenii au început să adune chitanţele încă din februarie.

Un bărbat din Arad a adunat aproape o mie de bonuri fiscale aruncate în fiecare seară de clienţii unui supermarket şi 23 dintre ele au fost câştigătoare.

Constantin Lungu, câştigător la Loteria bonurilor, Arad: „ (Aţi calculat cam câţi bani ar trebui să primiţi acum?) Acum mi-e ruşine să spun. Cred că vreo 10-15 milioane, care îmi făcusem gânduri că putem să renovăm, să facem biserica, putem să ne plătim datoriile, putem să ajutăm şi copiii, mai putem să facem ceva”.

La final, cele 23 de bonuri i-au adus puţin peste 1.200 de lei, pentru că 18.200 de persoane au avut chitanţe câştigătoare.

În aceste condiţii, autorităţile au decis să modifice regulile jocului, după principiul "premii mai mari pentru mai puţini".

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: „Eu speram că v-am obişnut că ceea ce spun se şi întâmpla. Va avea loc această loterie. S-a promulgat legea respectivă care schimbă şi sistemul de extragere. Se va aplica în această lună pentru lunile aprilie şi mai şi întreaga perioadă să fie acoperită şi pe baza noului sistem şi anume 100 de câştigători la care se împarte premiul de un milion de ron şi să fie un câştig substanţial”.

Există şi alte schimbări. Ca să nu-i mai pună pe drumuri pe cei care au bonuri câştigătoare, ministerul Finanţelor se gândeşte să creeze o aplicaţie pentru telefoane inteligente.

Şi să organizeze şi o loterie separată, la care să participe doar chitanţe emise în zone cu evaziune ridicată.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: „Loteria clasică, cea pe care o ştim, merge aşa cum a fost stabilită până la finalul acestui an. În paralel putem să organizăm astfel de loterii ale bonurilor care provin din zone unde evaziunea e ridicată”.

Anual, statul pierde peste 100 de miliarde de lei la buget de pe urma evaziunii fiscale, adică în jur de 16 procente din Produsul Intern Brut. E drept, se văd şi primele semne după controalele făcute anul acesta de inspectorii Fiscului. În primele trei luni, numărul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu aproape 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Următoarea extragere de bonuri fiscale este programată pentru luna iulie, când premiile totale sunt tot un milion de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri