Lucrări cu necalificaţi la Cetatea Mediaş. Zidurile care ar fi trebuit să fie consolidate au fost distruse 

Data publicării:
fresca2

La cetatea Mediaş, zidul vechi de o jumătate de mileniu este spart cu dalta ca să fie introduse cărămizi noi. Munca nu o fac însă specialişti, ci muncitori necalificaţi.

„- Aşa vi s-a spus că trebuie făcut?

- Da!

- Asta-i tehnica?

- Da.

- Da?

- Da, da.

- Deci spartă cărămida veche şi pusă cărămidă nouă?

Zilele trecute, constructorii au dat jos o frescă medievală de pe Turnul Fierarilor, singura de acest fel care mai era vizibilă în cetatea Mediaşului.

Adrian Rusu, istoric. „Este o distrugere evidentă, fără niciun fel de rest, a unei componente artistice unice, prezente pe zidurile cetăţii Mediaşului. Din păcate, este exact vârful tuturor erorilor - şi de proiectare, şi de execuţie, care se petrec în cursul acestor luni, legate de zidurile Mediaşului”.

În încercarea de a mai repara ceva, constructorul a angajat o echipă de pictori restauratori. Aceştia trebuie să refacă, însă, după schiţe şi fotografii, ceva ce nu mai există.

Romulus Boieru, pictor restaurator: „Nouă ne-a rămas numai fereastra, cum se spune. Şi noi, pe fondul de cărămidă, noi avem poze făcute. Sunt nişte tencuieli speciale, trebuie respectate anumite reţete, pentru că se face ceva care va trebui să dureze. Cum o durat din 1600 şi ceva, va trebui să mai dureze încă 400 de ani”.

Explicaţia acestor lucrări de mântuială o găsim la Primăria Mediaş. Ca să nu piardă fondurile europene obţinute pe ultima sută de metri pentru restaurarea cetăţii, instituţia a oferit rapid contract unei firme de construcţii. Inspectorii Direcţiei pentru Cultură atrag însă atenţia că distrugerea monumentului este ireparabilă.

Răzvan Pop, de la Direcţia pentru Cultură: „Ne vedem nevoiţi chiar a merge până la solicitarea opririi şantierului şi a refacerii documentaţiei pentru prezervarea şi restaurarea completă a fortificaţiilor. Nu vorbim şi de aspectul penal, care, evident, intră în această... în acest lung şir, mai bine spus, de proceduri legale”.

Dacă lucrările nu sunt finalizate până la sfârşitul anului, autorităţile pierd finanţarea europeană şi vor fi nevoite să folosească fondurile proprii ale Primăriei Mediaş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri