Mii de oameni din Carei au stat trei zile fără lumină și căldură. Ministrul Energiei: Bătaia de joc la adresa cetăţenilor este de neiertat 

Data publicării:
carei bezna


ACTUALIZARE 23:00  Locuitorii din Carei pot, în sfârşit, să sărbătorească şi ei venirea noului an. Echipele de intervenţie ale Electrica Transilvania Nord au avut nevoie de trei zile ca să găsească şi să remedieze avaria care a lăsat întreg oraşul fără energie electrică. Oficialii companiei spun că reţeaua este veche. O explicaţie care nu i-a încălzit pe cei 10 mii de oameni rămaşi din ultima zi a anului trecut fără căldură şi fără lumină în case.

Întunericul dintre ani nu s-a lăsat dus de la Carei. Cu câteva ore înainte de revelion, oraşul s-a scufundat în beznă şi frig. Toate casele se încălzesc cu sobe sau centrale termice.

Oamenii și-au golit inclusiv frigiderele, au dus mâncarea afară, pentru ca aceasta să nu se strice, căldura nu au avut, deoarece centrala nu funcționa, însă au avut noroc cu sobele de teracotă și s-au încălzit cu lemne.

Cei mai norocoşi sunt cei care au putut să pună lemne pe foc. Ceilalţi, au plecat în pribegie, la rude sau prieteni, să nu îngheţe în case. Au urmat mii de apeluri telefonice la dispeceratul Electrica. De pe 31 decembrie la ora 17, oamenii au mai avut electricitate abia azi-dimineaţă. Reţeaua a cedat însă din nou, după numai o oră.

Dragoş Buda - directorul tehnic al Electrica Transilvania Nord – a explicat: „Au căzut rând pe rând toate cele trei linii de alimentare a punctului de alimentare pentru această zonă, lucru care e foarte puțin probabil să se întâmple în condiții normale. Totuși, s-a întâmplat”

Problema este foarte greu de remediat. Cablurile care transportă curentul erau foarte vechi şi odată ce unul a cedat, celelalte au căzut ca piesele de domino. Angajaţii de la Electrica au început să spargă asfaltul ca să caute cablurile care trebuiau înlocuite. Nu au reuşit să găsească prea curând locul cu probleme.

Problemele din Carei au ajuns până la Bucureşti la urechile Ministrul Energiei care va trimite corpul de control în zonă.


ACTUALIZARE 17.05. Ministrul Energiei va trimite corpul de control la Carei, pentru a vedea cine este de vină pentru defecţiunea care a lăsat mii de oameni în frig vreme de trei zile. Declaraţia a fost făcută de Andrei Gerea în direct la Digi24.

„Lucrurile trebuiau rezolvate de mult, erau cunoscute de foarte multă vreme, se ştia că această linie nu mai face faţă, este depăşită, trebuia să se intervină de mult cu schimbare, cu investiţii serioase. Noi vom analiza situaţia creată, săptămâna viitoare corpul de control va merge la faţa locului şi vom lua măsurile care se impun. Pentru că bătaia de joc la adresa cetăţenilor, ce s-a întâmplat acum, este de neiertat. Nu vom lăsa lucrurile să se perpetueze, toţi cei care sunt vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat acolo vor plăti.

Alimentarea cu energie electrică ar urma să fie reluată în mai puțin de o oră.


Sistemul de alimentare cu energie electrică al oraşului Carei a început să aibă probleme încă din 30 decembrie, când a apărut prima avarie. Până în seara de Revelion, alte două pene de curent au lăsat fără energie electrică jumătate din oraş.

„S-o luat curentul şi s-a dezgheţat frigiderul. Deja-i gol şi am fost nevoită să-mi duc mâncarea din frigider în cămară să nu se strice”.

„Chiar i-am spus la băiatul cel mic că ne aducem aminte de epoca Ceauşescu. Chiar ne-am amintit! Se întâmplă! Dar asta este!”.

Echipele de intervenţie ale Electrica au încercat să găsească problema şi au spart asfaltul în mai multe zone, însă fără rezultat.

„Au exploadat cablurile. Cablurile sunt vechi trebuie spus asta şi afectează circa 3.000 de familii.

Sunt mai multe aspecte. A fost Revelionul şi oamenii stând acasă vă daţi seama nu numai că nu au văzut televizorul, dar mulţi au centrale termice unde motorul electric acţionează apa, au stat în frig. E supărare mare la noi ce să facem”, spune Eugen Kovacs, primarul din Carei.

Pentru una dintre casele de copii din oraş, ajutorul a venit din partea unei firme care le-a împrumutat un genrator de curent pe benzină.

Echipele de intrevenţie încearcă să remedieze situaţia, însă imediat ce reuşesc să pornească lumina într-o zonă a oraşului, în câteva minute apare altă pană de curent în alt cartier al oraşului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri