Milioane investite într-o catedrală impresionantă din Suceava

Data publicării:
catedrala2

Construcția Catedralei Nașterea Domnului din Suceava a început în 1990. De atunci s-a tot investit. Nici măcar nu se ştie o sumă exactă. Doar din bani publici, s-au cheltuit, în ultimii, 1,5 milioane de euro, iar Consiliul Local Suceava urmează să mai dea încă un milion de lei.

Cu o înălțime de 90 de metri catedrala de la Suceava depășește înălțimea unui bloc de 20 de etaje. Și interiorul este unul impresionant pentru că a fost proiectat să primească 6.000 de credincioși.

Autorităţile locale explică însă cu trimitere la istorie, decizia de a investi într-un asemenea proiect.

Ioan Lungu, primarul municipiului Suceava: „Referindu-ne exact, din nou la Ștefan cel Mare în această zonă este dacă vreți o dâră a vredniciei generației noastre care a trăit pe aceste locuri pentru că această catedrală, așa cum este construită, va dăinui cel puțin încă 500 de ani”.

Dacă primarul vede Catedrala ca pe o prioritate, în rândul sucevenilor, părerile sunt împărțite.

„Se pot investi bani și în altele, mai importante, în școli, în străzi nu neapărat în biserici și în catedrale”.

„Acuma, în octombrie, se sfințește și e unică aici la noi, e mai frumoasă decât aceea de la capitală. O să fie ceva nemaipomenit!”.

Conducerea Arhieiscopiei Sucevei şi Rădăuților a cerut bani şi de la Guvern, dar se bazează şi pe donaţii. Inclusiv pe Internet există o pagină unde prelaţii cer fonduri pentru ridicarea Catedralei. Judeţul Suceava este printre primele din țară la numărul de biserici - 752. Aproape jumătate dintre ele au fost construite după 1989.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri