Noi reguli pentru acordarea concediului medical

Data publicării:
medic pacient cabinet getty

 

FOTO Gulliver/ Getty Images

Ordinul CNAS stabileşte că persoanele fizice autorizate (PFA) care au optat pentru plata contribuției de concedii și indemnizații de 0,85%, pentru a beneficia de plata concediilor medicale, recalculează această contribuție în funcție de situația reală a veniturilor realizate, constatate prin decizia de impunere, explică avocatnet.ro.

O altă modificare prevăzută de actul normativ vizează victimele incendiului din 30 octombrie de la clubul Colectiv. Astfel, în cazul acestor persoane, certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 90 de zile. În mod normal, conform legii, certificatele de concediu medical se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.

În situaţia imposibilităţii prezentării asiguratului la medic, se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore.

Ordinul CNAS nr. 8/2016 stabileşte că, la externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, până la maximum 21 de zile calendaristice. Noutatea adusă de actul normativ amintit anterior constă în sintagma ”inclusiv pentru spitalizarea de zi”.

Actul normativ tratează și situația în care angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, sau faliment. În aceste situații, drepturile de concedii medicale se achită din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) cu precizarea că aceste indemnizații se achită în condițiile menținerii concediului medical pentru aceeași afecțiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri