Panseluțe pe hârtie. Curtea de Conturi: Primăriile de sector au făcut plăți ilegale de 10,7 milioane de lei

Data publicării:
Teanc de bani lei digi24 august 2015 2 -2

Între 2011 şi 2014, toate primăriile de sector, dar şi primăria capitalei au aruncat cu bani pe lucrări rămase doar pe hârtie sau supraevulate, spun inspectorii Curţii de Conturi. Peste 10 milioane de lei din banii bucureştenilor s-au risipit asfel. Pentru o capitală mai verde s-au pus în joc aproape 600 de milioane de euro în şapte ani. Locuitorii nu prea văd rezultatele.

Indiferent de culoarea politică, toate administraţiile au avut abateri financiare şi prejudicii în bugetele locale de sute de mii de lei. Inspectorii spun că în urma controalelor, edilii din sectoarele 1,2 şi 4 au făcut ordine în acte şi au remediat mare parte din probleme.

În schimb, deşi a primit două amenzi de la Primăria Capitalei, Robert Negoiţă a continuat să investească sume uriaşe într-un bulevard pe care nu îl are în administrare.

Primarul sectorului 3 a simţit nevoia să cosmetizeze trotuarele unui bulevard pe care, spunea el, nu circulă foarte multe persoane. Şi nu a făcut deloc economie la buget. A plătit 2300 de lei pentru fiecare bancă amenajată de-a lungul bulevardului şi alte câteva sute de lei pentru coşurile de gunoi. Edilul a ţinut să aibă şi câteva pete de culoare aşa că a plătit 11.000 de euro pentru fiecare pergolă amenajată de-a lungul întregului bulevard. Cu totul, cheltuiala primăriei de sector a ajuns la aproape 45 de milioane de lei.

În sectorul 6, gaura în bugetul local a fost de 700.000 de lei. Cei mai mulţi bani s-au dus pe lucrări plătite şi neefectuate. Raportul arată că primăria capitlaei a plătit 2,5 milioane de lei pentru 16 infochioşcuri care nu funcţionează.

Curtea de Conturi a mai descoperit o neregulă: modul în care s-a calculat suprafaţa verde din Capitală.

Dacă normele europene ar fi respectate cu exactitate atunci fiecărui bucureştean i-ar reveni, în medie, 26 de mp de spaţiu verde. Primăria spune că în registrele sale există o suprafaţă de 23 de metri pătraţi. În realitate, însă, această suprafaţă e compusă inclusiv din spaţiile verzi private. Aşa că bucureştenii se pot bucura de numai 16 metri pătraţi de spaţiu verde.

De altfel, Capitala României e printre codaşele Europei la acest capitol. Chiar dacă e foarte aproape de Londra în clasament, Bucureştiul are de două ori mai puţin spaţiu verde decât Roma şi Sofia şi de aproape zece ori sub Helsinki şi Viena.

În schimb, este a doua cea mai poluată capitală din Europa. Dar îşi permite luxul să facă retrocedări din parcuri, iar acolo se construiesc blocuri de birouri şi locuinţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri