Parcuri protejate de instanţă: Două proiecte imobiliare au fost blocate 

Data publicării:
parc

  

După ce a obţinut autorizaţia de construire de la Primăria Sectorului 4, proprietarul terenului din Parcul Tineretului a cerut Primăriei Capitalei să îi dea voie să defrişeze copacii. Până să vină decizia de la municipalitate, dezvoltatorul a şi început să taie din arbori: a pus la pământ 200 de copaci. Ba, mai mult, a dat în judecată primăria ca să obţină acte pentru defrişare. Instanţa a decis, însă, că proprietarul nu avea dreptul nici măcar să ceară tăierea unor copaci dintr-unul din puţinele parcuri mari din Capitală.

„Pentru a accede pe un teren pe care se află vegetaţie trebuie să ai un aviz de defrişare. Atâta timp cât nu ai acel aviz de defrişare nu poţi pune în aplicare autorizarea. Ca atare, nu avea ce să caute acolo”, spune Dan Trifu, vicepreşedintele Asociaţiei Eco-Civica.

Proiectul imobiliar, deja demarat, nu poate continua. Proprietarul ar putea fi obligat să demoleze cele două etaje deja ridicate.

„Este, într-adevăr, o premieră. Instanţa spune foarte clar prin această soluţie definitivă că terenul este spaţiu verde şi, ca atare, indiferent de forma juridică, cum spune legea, nu poţi să schimbi”, mai spune Dan Trifu.

O poveste asemănătoare e în plină desfăşurare în nordul Capitalei. Proprietara terenului pe care se găseşte copia în miniatură a grădinilor de la Versailles nu poate continua să strice spaţiul verde după ce Primăria Sectorului 1 a contestat cu succes autorizaţia pe care femeia o avea.

„Instanţa a apreciat că PUD-ul (Planul Urbanistic de Detaliu, n.r.) este ilegal, la o primă vedere. Nu l-a anulat, ci l-a suspendat. Pentru moment nu se mai poate face nimic”, afirmă Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

Cele cinci blocuri care ar urma să fie construite aici nu pot fi ridicate. Cum organizaţiile de mediu reclamă faptul că zona este protejată, iar grădinile sunt monument istoric, este cerută refacerea lor, după ce constructorii intraseră cu buldozerul în ele la începutul anului.

Suspendarea are efect până se judecă anularea. Nu văd de ce instanţa nu ar anula PUD-ul şi atunci ar bloca definitiv proiectul ăsta imobiliar”, mai spune Nicuşor Dan.

Planul urbanistic care dădea voie proprietarului să construiască peste grădinile franţuzeşti din zona Kiseleff a fost aprobat de consilierii de la Primăria Capitalei în vara anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri