Pensia facultativă, un lux pentru români

Data publicării:
pensionarii

Peste 20 de ani, când vor ieşi la pensie cei născuţi după 1966, vor încasa pensie de la stat doar cu mare noroc. După 2030, există riscul ca România să nu mai aibă bani pentru că populaţia va îmbătrâni şi vor fi puţini plătitori de contribuţii sociale. Soluţia este pensia facultativă, dar puţini şi-o permit.

La nivelul lunii februarie, erau în jur de 316.000 de participanti, un număr extrem de redus daca luăm în calcul anticipările initiale ale industriei, care atingeau cifra de 250.000 de participanți numai pentru primul an”, afirmă Felicia Popovici, vicepresedintele unui fond de pensii private.

Statul a încercat să îi încurajeze pe cei care economisesc pentru pensia facultativă şi i-a scăpat de o parte din impozite. Dar nu suficient. În cazul unei sume de 400 de euro puse deoparte anual în conturile fondurilor de pensii private, un angajat primeşte o scutire de 64 de euro.

Cei care visează la o bătrâneţe liniştită trebuie să economisească însă din timp. Dacă vor, de exemplu, o pensie de 1.000 euro doar din contruibuţia facultativă, trebuie să pună deoparte lunar peste 90 euro, timp de 45 de ani. În aceste condiţii, banii vor veni din trei surse.

Dintr-un venit brut de 2000 de lei, 6,5% este contributia care se duce la stat, adică 130 de lei, 4%, adica 80 de lei, se duc către fondurile de pensii administrate privat, iar restul, în functie de cât suntem dispuși să plătim, se duc către o pensie facultativă.

Daca aici am plăti aproximativ 250 de lei în fiecare lună, putem spera că, în total, pensia noastră să fie, la sfârsit 70%, din ultimul salariu

Acum, România este printre statele europene cu populație relativ tânără, dar perspectiva este sumbră. Comisia Europeană estimează că proporţia persoanelor active va scădea cu mai mult de o treime până în 2060, când pensionarii vor reprezenta aproape 35% din populație.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri