Populaţie în creştere, în prag de alegeri

Data publicării:
stampila vot alegeri digi24-3

În ultimele două săptămâni, numărul cetățenilor cu drept de vot din comuna Vâlcelele a crescut de la 1.240 la 1.330. Edilul localităţii, care este şi unul dintre candidaţii calificaţi în turul doi al alegerilor, a cerut poliției ca toate aceste cereri de reşedinţă să fie verificate.

Fie că s-au făcut vize de flotant din partea mea sau din partea lui, eu am cerut să fie toți analizați și cei care nu au fost corecți în această decizie pe care au luat-o să suporte consecințele legii,” spune Dumitru Spiță, candidat.

În schimb, contracandidatul său nu vede nimic în neregulă cu creşterea bruscă a numărului de persoane care vor să-şi mute reşedinţa în Vâlcelele, chiar în prag de alegeri.

Am o părere foarte bună, cetățenii care au cerut viză de flotant sunt chiar cetățeni din Vâlcelele, o parte din ei au case aici. Cred eu că or să meargă și către mine, eu aș fi mulțumit să meargă toți către mine,” declară Liviu Bărăgan, candidat.

„Poate un vot contează, eu oricum vin tot timpul, nu mi-am făcut mutație pentru votare, mi-am facut pentru 3 luni, nu pe 30 de zile,” zice un localnic.

„Sunt căsătorit de 7 ani aici și nu am avut mutația făcută și am pus o viză pe buletin pentru că un vot contează,” adaugă altul.

Autoritățile din Buzău spun că au mâinile legate, pentru că practica este perfect legală.

Cadrul legislativ actual nu predeve nicio interdicție ca un om să ceară o viză de flotant într-o altă localitate, chestiunea care se pune acum este care este scopul pentru care își face această viză,” precizează George Sava, prefectul județului Buzău.

În urma verificărilor s-a descoperit că 11 dintre persoanele care au cerut mutarea reședinței nu îndeplinesc condițiile legale. Aşa că procurorii au deschis dosar penal pentru fals, uz de fals și fals în declarații. Practica nu este una nouă. De aceea, prefectul județului Bihor propune o schimbare în ceea ce privește vizele de reşedinţă.

Cei care îşi schimbă adresele de domiciliu cu mai puţin de 30 de zile să poată vota doar la adresa de domiciliu şi nu la adresa de flotant,” spune Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri