Preoții îndeamnă românii să nu serbeze „obiceiuri păgâne” de Halloween

Data publicării:
186544357

Holloween-ul are rădăcini europene, dar a fost reinventat de americani. Potrivit unei tradiţii păgâne preluate şi de unii creştini, în ultima noapte din octombrie barierele care ţin spiritele în lumea lor dispar, astfel că sufletele celor morți vizitează propriile case, iar pentru a te feri de întâlniri neplăcute, trebuie să porţi haine şi măşti cât mai înfricoşătoare.

Pentru americani, sărbătoarea este cea mai importantă după cea a Crăciunului. Anual, ei cheltuiesc cu aceasta ocazie aproape 2 miliarde şi jumătate de dolari.

Specific pentru Halloween este felinarul din dovleac sculptat și colindatul copiilor pe la case, unde ameninţă să le joace feste gazdelor, dacă nu primesc dulciuri. Cu cât gazdele sunt mai darnice, cu atât spiritele își găsesc liniștea mai repede. Tradițiile americane au fost importate ulterior pe tot globul, inclusiv în România.

Călugăriţele sexy, vampirii, strigoii şi vrăjitoarele ies din casă noaptea şi bântuie străzile şi cluburile din toate oraşele lumii. Preoţii de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei condamnă însă importul obiceiurilor de Halloween.

„Din păcate, şi Halloween, şi Valentine's Day vin şi cu un puternic suport comercial, au un impact preponderent negativ, zic eu asupra creştinilor”, spune Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Nici preoţii catolici nu sunt de acord cu sărbătoarea importată de la americani.

„Obiceiurile legate de bostani, de duhurile care ne bântuie, de stafii, de vampiri și tocmai episcopii romano-catolici și greco-catolici întruniți la nivel național în conferința episcopilor au atras atenția că sunt aceste obiceiuri pagâne, care tind să înlocuiască sărbătorile creștine”, spune preot Corneliu Cadar, purtător de cuvânt Episcopia Romano-Catolică Iași.

Sarbatorit pe 31 octombrie, Halloween-ul precede două sărbători importante în calendarul romano-catolic: Sărbătoarea tuturor sfinților şi pomenirea credincioşilor răposaţi. Acesta este şi motivul pentru care în fiecare seară, la slujbele de la Catedrala Catolică din Iași, credincioșilor li se spune să nu organizeze şi să nu se ducă la petreceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri