Prețul zilelor chiulite de la serviciu

Data publicării:
Bani euro fonduri europene GettyImages august 2015-6

Românii care lucrează în mediul privat lipsesc de la serviciu aproape 6 zile pe an, în afara concediilor de odihnă. În comparaţie cu alte ţări, însă, românii stau bine în statistici. Europenii au lipsit, în medie, cu 30 % mai mult decât angajaţii de la noi din ţară.

Dintre angajați, tinerii lipsesc mai mult de la serviciu decât angajații cu experienţă, spun specialiştii în resurse umane.

Cele mai des întâlnite cauze sunt legate de lipsa motivaţiei, de stres, de condiţii improprii de muncă, dar şi de practicile general acceptate în companie, în sensul cam toată lumea lipseşte, cam toată lumea întârzie, se stă foarte mult la pauza de ţigară sau de cafea”, a explicat Corina Diaconu, specialist resurse umane.

Un patron pierde în medie 703 de euro pe an pentru un angajat care lipsește de la serviciu, potrivit unui studiu facut de o companie de consultanță.

„Sectoarele unde remuneraţia este mai mică, de exemplu retail sau producţie, au un cost al absenteismului per angajat mai mic, pe când în sectoarele unde remuneraţia medie per angajat este mai mare - de exemplu farmaceutice sau bănci - au nişte costuri mai mari”, a explicar Nicoleta Dumitru, managerul unei firme de consultanță.

Patronii din domeniul farmaceutic pierd cei mai mulţi bani din cauza absenţei angajaţilor de la lucru - 1.132 de euro pe angajat, pe an. Bancherii au de suportat un cost cu absenţa angajatului de peste 750 de euro, iar patronii din producţia industrială pierd în medie 605 euro pentru fiecare salariat care nu vine la muncă. În domeniul retailului, patronii pierd cel mai puţin - 440 de euro pe angajat.

Totuși, 90 % din absenţe sunt motivate de probleme medicale, arată datele firmelor.

Lucrez 10 ore pe zi, de la 12 la 22, timp de medic, nu am. Doar dacă mă programez, altfel nu am cum să lipsesc de la serviciu, deci acum trebuia să fiu de la ora 12, dar am întârziat, nu am ce să fac”, a explicat o femeie.

„Motivat, altfel nu pot să plec i-am zis problema pe care o aveam şi am plecat să o rezolv”, a adăugat un tânăr.

În statistici, românii par să fi fost în 2015 ceva mai conştiincioşi la muncă decât în 2014. Rata de absenteism a scăzut la 2,2% de la 2,4%.

Muncitorii lipsesc mai mult decât media. Unii dintre ei absentează de la post în perioada lucrărilor agricole. Lucrătorii sunt urmaţi de specialişti, pe când şefii din companii şi personalul administrativ apar cu cele mai puţine zile lipsă de la muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri