R. Negoiță: Salariile din administrația publică locală de trei ori mai mici față de administrația centrală

Data publicării:
160414 robert negoita 00 INQ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Am făcut o analiză comparativă pentru a vedea ce înseamnă salarizarea în administraţia publică locală, în administraţia publică centrală şi în privat. Nu vreţi să ştiţi care a fost rezultatul: este la jumătate, chiar mai puţin de jumătate faţă de zona privată şi ajunge până la o treime, adică în administraţia publică centrală salariile sunt de două sau chiar de trei ori mai mari decât în cea locală. Am încercat să vedem dacă se mai întâmplă asta undeva în Europa sau în ţările civilizate. Nicăieri în Europa nu există astfel de diferenţe. Adică un jurist dacă lucrează la primărie are 10 lei, dacă lucrează într-un minister are 30 de lei”, a spus preşedintele AMR.

Totodată, Robert Negoiță i-a atras atenție premierului Dacian Cioloş că România este cea mai ruralizată ţară din Europa.

„Suntem ce mai ruralizată ţară din Europa, de departe, şi haideţi să vedem ce strategie facem în contextul în care spuneam că oraşele, din istorie şi dintotdeauna, au generat creşteri de toate formele, au generat creşteri economice”, i-a spus Negoiţă lui Cioloş.

Robert Negoiţă a subliniat că ANAF scoate la concurs vreo 400 de posturi cu salarii de trei ori mai mari ca în primărie, pentru aceleaşi atribuţii, în condiţiile în care primăriile sunt depopulate din cauza faptului că salariile sunt foarte mici.

„Şi atunci, vrem să luptăm împotriva corupţiei? Este un demers pe care noi, Asociaţia Municipiilor, îl susţinem. Ar trebui să vedem că acestea sunt problemele reale ale administraţiei publice. Orice se face ar trebui să aibă la bază nişte criterii, nişte principii, să ştim şi noi de ce şi cum”, a mai spus Negoiţă. 

Priorităţile celei de-a doua etape a mandatului actualului Guvern în relaţia cu administraţia publică locală şi oportunităţile existente pentru derularea unor proiecte de investiţii durabile, la nivel local sunt dezbătute, luni şi marţi, la Forumul Administraţiei Publice Locale, eveniment organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale, la care participă premierul Dacian Cioloş, miniştri, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai ONG-urilor şi ai mediului academic.

Citiți și:
Strategia de dezvoltare pentru următorii 20 de ani, prezentată la Parlament. Dacian Cioloș: E important să relansăm dezbaterea regionalizării
Regiunile prioritare pentru Guvern
Vasile Dîncu: Vă provoc să lansăm un proiect cu 100 de măsuri de simplificare a administrației locale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri