Recorduri în imobiliare. 2016 bate toate cifrele din ultimii 27 de ani, în Bucureşti

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24-2

În Bucureşti vor fi date în folosinţă mai bine de 14.000 de locuinţe în acest an, cu un sfert mai multe decât în anul trecut. Dincolo de procentul cu două cifre, piaţa de imobiliare din Capitală va sparge practic recordul ultimilor 27 de ani. Nu se construiesc doar locuinţe multe ci şi locuinţe scumpe.

Bucureştiul iese de sub dominaţia blocurilor ieftine, arată consultanţii de la Coldwell Banker; ponderea locuinţelor mai scumpe, de 1.000 - 1.700 de euro pe metru pătrat - a ajuns la aproape 40% din ce se va construi în acest an în Capitală. Peste 6.000 de locuinţe vor fi ridicate cu gândul la cei cu venituri mai mari decât media. Sunt locuinţe bine amplasate, nu ca cele de la periferie care se vindeau în anii trecuţi, sunt aproape de zonele de birouri, de mall-uri şi de parcuri.

Odată cu creşterea salariilor şi piaţa se echilibrează. Acum locuinţele ieftine reprezintă doar jumătate din proiectele ce se vor finaliza curând, iar în zonele scumpe alte capitalei se fac la fel de multe investiţii ca şi-n sudul şi-n vestul ieftin.

Forfota imobiliarelor se duce puternic şi către provincie. În Cluj-Napoca şi în Sibiu vor fi construite 3.500 de locuinţe în acest an, iar în Costanţa şi Braoov circa 2.000.

La fel de tare se mişc şi piaţa de birouri din marile oraşe. La Iaşi s-a semnat cel mai mare contract nou de închiriere din ţară, arată datele JLL - suprafaţa e uriaşă: 13.000 de metri pătraţi daţi dintr-un foc.

E o tranzacţie care a urcat Iaşiul în fruntea oraşelor cu cele mai mari închirieri de birouri, peste Timişoara, Braşov sau Cluj. În marile oraşe din ţară în primele 3 luni ale anului s-au închiriat 41.000 de metri pătraţi de birouri, cu aproape 120% mai mult decât se închiriau la începutul anului trecut.

Boom-ul uriaş e însă tot în Capitală. 7 din 10 metri pătraţi de birou închiriaţi în România au fost în Bucureşti. În cifre absolute, s-au semnat contracte pentru circa 100.000 de metri, o suprafaţă de două ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Grosul cererii vine de la firmele de IT, de la call centere şi de la bănci.

La nivel naţional însă nu numai că s-a dublat cererea, dar jumătate din contractele de închiriere sunt contracte noi, şi nu prelungiri de contract. Ceea ce indică o înmulţire a investitorilor în alte oraşe decât Bucureştiul, astfel că în ani s-ar putea forma huburi mari de afaceri la Cluj, la Braşov sau la Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri