Reducerea CAS cu 5 procente a intrat în vigoare

Data publicării:
Calculator finante contabilitate bani-Mediafax Group-Gabriel Fluerariu

Cu alte cuvinte, patronii de firme se aşteaptă la noi creşteri de impozite în perioada următoare pentru că reducerea contribuţiilor sociale va lăsa un gol de 4,8 miliarde de lei la bugetul de stat. Salariaţii nu vor avea nimic de câştigat de pe urma acestei măsuri. Leafa nu le va creşte la final de lună pentru că patronii vor folosi banii economisiţi din reducerea taxelor pentru noi investiţii.

Reducerea CAS nu aduce salarii mai mari. Cu banii economisiţi, patronii îşi vor dezvolta afacerea

După epopeea legislativă din ultimele luni, CAS a scăzut astăzi cu 5 puncte procentuale la angajatori. În aceste condiţii, două scenarii sunt posibile. Dacă patronii ar creşte salariile, atunci un angajat cu un salariu net de 2.000 de lei pe lună va câştiga în plus 81 de lei. În cazul în care salariul nu este mărit, angajatorul va economisi 143 de lei pentru fiecare salariat plătit cu 2.000 de lei. Banii astfel economisiţi vor fi reinvestiţi.

În schimb, scăderea CAS ar putea reduce numărul angajaţilor platiţi la negru. În schimb, temerea cea mare a angajatorilor ţine de inconsecvenţa guvernamentală în 2015.

Așadar, de astăzi, contribuţiile de asigurari sociale vor fi diminuate la angajatori de la 20,8% la 15,8% din salariul brut al angajatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri