România, campioană la scumpirea benzinei

Data publicării:
alimentare masina benzinarie

Taxele sunt principalul motiv al acestei scumpiri. Printre acestea se numara şi acciza suplimentară la carburanţi, care a intrat in vigoare la 1 aprilie şi a adaugat 40 de bani la pretul final al unui litru de benzina.

De fapt, taxele reprezinta jumătate din pretul benzinei. Fara acestea, am da, 66 de centi pe litrul de carburant, dupa cum arata datele Comisiei Europene. Să ne aruncăm o privire şi la ce se întâmplă în alte state Europene.

Cea mai scumpa benzina din Uniunea Europeană se vinde în Marea Britanie. Aici, un litru de benzină costă mai bine de 1,67 euro pe litru. Pe locul doi se află Italia cu un preţ de 1,61 euro pe litru. Tările vecine au un preţ mult mai mic. De exemplu, în Bulgaria benzina costă Aproape 1,33 de euro pe litru, iar in Ungaria puţin peste 1,35 euro pe litru.

Pe de alta parte, România se afla pe locul 9 in lume într-un top intocmit de Bloomberg, care ia in calcul venitul mediu zilnic raportat la un galon de benzina, adică La 4 litri. Potrivit acestuia, un roman cheltuieşte 28% din venitul mediu zilnic pentru a-si cumpara un galon de benzina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri