SONDAJ | Profesioniștii care tac și fac. În cine mai au încredere românii

Data publicării:
romani pe sterada

Sigur că avem mai multă încredere în ei decât în părinţi, doar am fost complici atâta timp în disputele cu mama şi cu tata.

Închişi în cercul nostru intim, deschidem din când în când uşa pentru un personaj din afară, unul cheie. E medicul de familie, care urcă vertiginos de la o vreme pe scala încrederii.

67 % dintre cei intervievaţi de sociologii de la IRES spun că au mare şi foarte mare încredere în medicul lor curant. Procentul e chiar mai ridicat în rândul vârstnicilor şi locuitorilor din Transilvania şi Banat.

În toiul scandalurilor imense din sistemul sanitar, percepţia majoritară este că medicii de familie sunt o categorie aparte. Sunăm la ei la orice oră din zi şi din noapte, ştiu toate necazurile pe care le-am avut, avem o relaţie personală şi uneori foarte strânsă cu ei, cum am putea să-i asociem cu nenorocirile pe care le aflăm de la televizor?

Când șase români din 10 nu au încredere în absolut nimeni în afară familiei lor, e cu atât mai notabilă performanţa medicilor de familie de a-şi apropia pacienţii într-o proporţie din ce în ce mai mare.

(VIDEO. Interviu cu dr. Cristina Lupașcu, medic de familie)

Studiul IRES a măsurat şi încrederea pe care o acordăm diferitelor categorii profesionale. Concluzia: românii îşi pun nădejdea în acei profesionişti care tac şi fac.

Pompierii sunt breasla cea mai apreciată în România. 90% dintre participanţii la studiul IRES declară că au încredere în profesionalismul pompierilor. Pe locul al doilea sunt învăţătorii, urmaţi de muncitori, medici chirurgi şi sportivi.

Încrederea în performerii din sport e justificată doar într-o oarecare măsură de meritele lor. Într-o proporţie covârşitoare este vorba despre impactul evoluţiei lor asupra moralului nostru. Când ei câştigă, proiectăm victoria lor şi asupra aspiraţiilor noastre. „Dacă ei au putut, o să pot şi eu pe felia mea, în muncă mea!” Când ratează, ne întristăm odată cu ei. Iar când suntem părtaşi la tragedie, solidaritatea transcende şi concurenţa, şi performanţa.

În acelaşi studiu care măsoară încrederea populaţiei în categorii profesionale, undeva pe la mijloc, se situează preoţii (51%) şi jurnaliştii (54%). 

Despre toate acestea a vorbit Sanda Nicola cu invitații ei în cadrul unei ediții „Digi24 - Special”. Urmăriți discuțiile în materialele video atașate sau în arhiva emisiunii.

(VIDEO. Interviu cu preotul Visarion Alexa)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri