Sute de fermieri cu țarcurile goale, dar cu buzunarele pline cu subvenții APIA

Data publicării:
depuneri cereri apia

Fermierii din judeţul Iaşi au cerut în acest an subvenţii pentru aproape 350.000 de oi şi capre. Timp de două luni, inspectorii de la APIA au controlat mai multe ferme alese la întâmplare. Nu mică le-a fost mirarea când au văzut ţarcurile mai mult goale.

„Am avut de verificat un eşantion format din 219 exploataţii, cu peste 56.000 de capete. La finalul controlului s-a constat un număr mai mic cu aproximativ 9000 de capete”, a spus Sergiu Jităreanu, director APIA.

În unele cazuri, inspectorii au constatat ca animalele au fost vândute, sacrificate, sau pur și simplu nu au existat niciodata. Aşa s-a întâmplat în comuna Focuri, unde un fermier declarase câteva sute de animale în plus. În faţa inspectorilor, omul a găsit şi o explicație: veterinarul a uitat să actualizeze registrul.

Anul trecut am avut 900 și ceva de oi și am mai vândut și nu le-a scos pe acelea vândute”, a spus Dumitru Bârjoveanu, fermier. 

Știam de programul acesta pe care l-au accesat, am fost şi eu uimit când am auzit de numărul mare de ovine pentru care au făcut documentele pentru APIA”, a spus Vasile Macovei, primar localitatea Focuri Medicul veterinar, în schimb, spune ca fermierul nu l-a ținut la curent cu situația sa. 

În exploataţia respectivă au mai avut loc evenimente, moartea sau sacrificarea unor animale, care nu au fost anunţate către mine, aşa cum are obligaţia proprietarul”, a spus Tudorel Lupu, medic veterinar. 

Fermierii prinoi cu ocaua mică vor da înapoi până la o cincime din subven?iile încasate. În cazul de la Focuri sancțiunea este mai aspră. Acest fermier nu va mai primi deloc subvenții în acest an și va fi amendat. Inspectorii de la APIA promit acum că vor verifica și în cazul fermelor de vaci..

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri