Tabloul pierderilor înregistrate pe piaţa asigurărilor din România

Data publicării:
sediul asf-1

 

Astfel, 16 companii de asigurări au încheiat 2015 pe minus, cu o pierdere cumulată de 734,6 milioane lei, în timp ce 19 companii au înregistrat bilanţuri pozitive, profitul cumulat fiind de 467 milioane lei.

Datele includ rezultatul financiar al Astra, intrată între timp în faliment, doar pentru primul semestru al anului trecut, respectiv o pierdere de 26,8 milioane lei, dar nu înglobează rezultatele Forte Asigurări, care nu a depus bilanţul.

"Jumătate dintre cele 10 societăţi de asigurare autorizate să subscrie poliţe RCA în cursul anului 2015, şi anume: Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance şi Euroins au înregistrat pierderi în sumă totală de 586,5 milioane de lei, reprezentând aproape 80% din pierderile de pe piaţă. Cele cinci societăţi menţionate au concentrat anul trecut peste 70% din piaţa asigurărilor obligatorii auto", a precizat ASF.

Datele autorităţii de reglementare arată că firmele Euroins şi Carpatica Asig, care subscriu poliţe RCA în proporţie de peste 90% din totalul portofoliilor, au avut în 2015 şi cele mai mari pierderi, de 300 milioane de lei şi, respectiv, 204,4 milioane de lei.

"Societăţile de asigurare cele mai profitabile fie nu subscriu asigurări generale şi în special poliţe RCA (de exemplu Metropolitan Life şi NN Asigurări de Viaţă), fie înregistrează o pondere scăzută a RCA în structura portofoliilor, de sub 20% (cum este cazul Allianz - Ţiriac sau al Generali)", punctează ASF.

Majorarea pierderilor pe piaţa asigurărilor a venit în ciuda revenirii afacerilor din sector, cu un avans de 8,2% al volumului primelor brute subscrise, până la 8,75 miliarde de lei, faţă de 2014.

"Rezultatele financiare ale mai multor jucători au rămas însă sub presiunea determinată de gradul ridicat de dependenţă faţă de asigurările auto, respectiv de rata mare a daunei (peste 90% pe segmentul RCA). Rata daunei combinată pe segmentul RCA s-a ridicat anul trecut la 129%, reflectându-se în mod direct în deteriorarea rezultatului financiar la nivelul întregii pieţe de asigurări", a menţionat autoritatea de supraveghere a pieţei.

În prezent, doar nouă firme de asigurare mai vând poliţe RCA în România, după ce fostul lider al pieţei, Astra Asigurări, a intrat în faliment.

Dintre jucătorii rămaşi pe piaţă, două companii - Euroins şi City Insurance - sunt în procedură de redresare financiară instituită de către ASF, iar o altă firmă de asigurări - Carpatica Asig - este în rezoluţie, o situaţie similară insolvenţei. Cele trei firme practică, în general, cele mai mici tarife la poliţele RCA.

Pe piaţa RCA mai activează firmele Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri