Umberto Eco: E invazia imbecililor. Internetul l-a promovat pe idiotul satului; Marian Preda: Viitorul nu este atât de tragic

Data publicării:
umberto eco

„Reţelele de socializare au oferit dreptul la opinie unor legiuni de imbelici care până acum îşi exprimau părerea doar în baruri, în faţa unui pahar de vin, fără să facă vreun rău comunităţii. Camarazii lor îi reduceau imediat la tăcere. Dar acum au acelaşi drept la cuvânt precum un laureat al premiului Nobel”, a declarat Umberto Eco.

El şi-a argumentat opinia în faţa studenţilor universităţii din Torino, unde fusese invitat pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa în „Comunicare şi Mass-Media”.

Umberto Eco i-a sfătuit pe jurnaliști „să filtreze cu o echipă de specialiști informațiile de pe internet, pentru că nimeni nu este în stare să priceapă astăzi dacă un site este credibil sau nu”, scrie gazetaromaneasca.com.

Marian Preda: Democratizarea comunicării are efecte pozitive în final

Marian Preda, decanul Facultății de Sociologie a Universității București, a comentat la „Jurnalul de Seară” de la Digi24 fenomenul semnalat de semiologul italian.

Democratizarea comunicării este parte din procesul mai larg de globalizare, este de părere Marian Preda. „Dacă ne uităm cu atenție, în rețelele de socializare s-au dezvoltat softuri de analiză de rețea. Cei care beau o bere într-un bar și spuneau opiniile lor mai puțin competente au o deschidere, un număr de persoane care le și văd contul de Facebook mult mai mic. Rețelele lor personale sunt mici. În timp ce alții pot să convingă mult mai multă lume”, a arătat Marian Preda.

El spune că democratizarea comunicării s-a făcut chiar mai devreme de apariția rețelelor de socializare. În 1989, atunci când s-a democratizat în România comunicarea prin televiziune, potrivit unor calcule, dacă fiecare român ar fi vorbit atunci 10 minute, l-ar fi ajuns rândul să vorbească din nou după vreo 450 de ani. Și cu toate astea, erau unii care vorbeau ore în șir nespunând prea multe lucruri, a arătat Marian Preda. „Sigur că există anumite abuzuri, dar nu cred că rețelele de socializare sunt cea mai mare problemă. Se dezvoltă deja mecanisme de filtrare a mesajelor”, spune sociologul.

„Sigur că pot să existe și consecințe negative și am avut de curând în România exemplul acesta al unor opinii care au contrariat pe cei mai mulți în legătură cu violul acela din județul Vaslui. Inițial, toți s-au gândit că nu e posibil ca oamenii din comunitate, vecinii lor, să le ia apărarea tocmai agresorilor. Pe de altă parte, același sistem de comunicare, televiziunile, rețelele de socializare au dat prilejul celorlalți, celor mulți, celor competenți, să aibă ceva de spus și astfel s-a creat un val de contracarare a acestor opinii nepotrivite pentru societatea modernă. Deci, iată că democratizarea asta a comunicării începută cu radioul, continuată cu televiziunea și după aceea cu rețelele de socializare are efecte mai degrabă pozitive în final. Dar, repet: trebuie să existe filtre”, a spus profesorul Marian Preda, care se declară mai degrabă îngrijorat de posibilitatea promovării anumitor mesaje prin publicitate.

„Viitorul nu este atât de tragic, dar necesită și o adaptare continuă și a fiecăruia dintre noi și a tehnologiei la noile realități”, a conchis decanul Facultății de Sociologie a Universității București.

Urmăriți-i comentariile complete în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri