Vile de zeci de mii de euro, fără curent electric de zece ani

Data publicării:
Bec energie electrica crop GettyImages septembrie 2015

Familia Iuga şi-a cumpărat teren de casă în comuna Becicherecu Mic în 2006. Deşi construcţia este aproape gata şi s-ar putea muta deja în casă nouă, în lipsa energiei electrice, ar trăi ca-n urmă cu 100 de ani.

Adriana Iuga, proprietar: „De opt ani de zile lucrăm la această casă şi mai avem foarte mult. Măcar să o putem folosi, numai că venim, ne uităm la ea şi plecăm”.

Unii dintre vecini care locuiesc deja în comună folosesc generatoare sau fac la fiecare şase luni o cerere pentru a beneficia de curent provizoriu. Condiţiile sunt departe de cele dintr-un cartier civilizat.

Ioan Modorean, vecin: „Sunt momente în care porneşti un boiler, porneşti ceva mai puternic şi se stinge becul”.

Ruben Iuga, proprietar: „Am vorbit cu un vecin de-al meu şi era să îi ia foc casa. Reţeaua nu e foarte sigură, sunt o grămadă de case legate la un singur stâlp şi reţeaua relativ improvizată”.

Aproape 200 de persoane şi-au cumpărat loc de casă în comună după ce primăria a scos o păşune din circuitul agricol, a parcelat terenul şi l-a vândut. Autorităţile locale au promis că oamenii vor avea toate utilităţile, însă, după zece ani, doar reţeaua de apă e gata.

Ioan Modorean, vecin: „A fost avantajos pentru că la momentul respectiv am dat cam 3.000 de euro pe 500 mp.”

Primăria comunei a alocat în bugetul de anul trecut 255.000 de lei pentru realizarea reţelei electrice, adică 80% din totalul investiţiei. Restul costurilor ar fi urmat să fie suportate de Enel. La o inspecţie făcută în toamna anului trecut, Curtea de Conturi a oprit procedurile.

Alin Marian Hîldan, secretarul Primăriei Becicherecu Mic, judeţul Timiş: „Este o investiţie a unei instituţii publice într-o companie care este 100% privată, iar din punctual lor de vedere aceasta este o deturnare de fonduri, aşa cum prevede codul penal”.

Reprezentanţii primăriei susţin că obligaţia legală de a finanţa investiţia îi revine companiei de electricitate.

„Accesul la reţelele electrice de interes public reprezintă, un serviciu obligatoriu, în condiţii reglementate, pe care trebuie să-l îndeplinească operatorul de transport şi de sistem, precum şi operatorul de distribuţie.", potrivit art. 25 din Legea 123/2012.

Compania de electricitate susţine că nu poate finanţa decât 20 de procente din costul lucrării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri