Zece tineri de la o închisoare pentru minori au construit o mașină. Va fi expusă la Salonul Auto Bucureşti

Data publicării:
masina

Au construit, din piese aruncate la fier vechi, o maşină de 55 de cai putere. Creaţia lor va fi expusă la Salonul Auto Bucureşti şi va fi apoi scoasă la licitaţie. Tinerii speră că vor primi suficienţi bani ca să modernizeze terenul de fotbal din centrul de reeducare.

Maşina construită de adolescenţi a fost botezată Zorro, pentru că este vitează şi puternică asemenea personajului justiţiar.

Rareş şi Iordache au ajuns la Centrul de Reeducare de la Buziaş din cauza unui anturaj nepotrivit şi a unui moment de slăbiciune. Aici au înţeles că au greşit. Pentru ca timpul să treacă mai uşor, tinerii s-au lăsat prinşi într-un proiect pe care nu doar că l-au îndrăgit, dar l-au transformat în cel mai important lucru din viaţa lor de după gratii.

„Mi-a plăcut pentru că am învăţat multe lucruri despre mecanică, de care eu nu ştiam aproape nimic şi îmi place cum a ieşit rezultatul. Mi-a dat o speranţă şi poate o să realizez şi eu cândva o asemenea maşină”, a mărturisit unul dintre adolescenți.

Rareş va părăsi curând centrul, însă a continuat să se zbată pentru a apuca să vadă cum din grămada de fiare iese o maşină de toată frumuseţea.

„Să vindem maşina şi să facem terenul sintetic pentru centru. Măcar pentru colegii mei, că eu luna viitoare poate plec acasă şi le rămâne lor o amintire”, a spus Rareș.

Proiectul a prins rădăcini în urmă cu câteva luni, atunci când reprezentanţii centrului alături de un ONG au pus pe roţi un program care să-i ajute pe tineri să se reintegreze în societate. Sponsorizările primite au facut ca munca de trei luni de zile a acestor adolescenti să prindă contur.

„Din nişte piese fără valoare, abandonate într-un parc de fier vechi, prin procesul corespunzător acele piese pot căpăta o valoare. Am vrut să facem cu asta o paralelă cu viaţa acestor tineri”, a declarat Alin Pădureanu, preşedintele Asociaţiei Bărbaţilor Creştini.

„De la zero, la Zorro", asa cum se numeste proiectul, se apropie de final.

Aveau oarecum abilităţi, dar şi dorinţa necesară să se implice, având în vedere perioada lungă în care au fost implicaţi, dar şi timpul pe care au trecut să-l dedice acestui proiect”, a afirmat Florin Şerpe, directorul Centrului de Reeducare Buziaş. 

Maşina Zorro va fi vândută în cadrul unei licitaţii care porneşte de la 5000 de euro. Speranţa este de a obţine 13.000 de euro, bani necesari pentru modernizarea terenului fotbal al instituţiei. În prezent, în Centrul de Reeducare de la Buziaş se află în jur de 100 de deţinuţi minori, iar 70% dintre cei care îl părăsesc reuşesc să se integreze în societate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri