Spirit civic răpus în instanţă. Povestea tânărului sancţionat pentru că a semnalat un transport suspect de lemne

Data publicării:
lemn taiat padure-1

Ciprian Coc a fost convins că îşi face datoria civică atunci când a sunat la 112 pentru a semnala un transport suspect cu buşteni. Deşi n-ar fi trebuit, experienţa i-a lăsat un gust amar. Poliţistul care a verificat transportul de lemne nu a găsit nicio neregulă, aşa că a decis să îl amendeze tocmai pe tânărul vigilent cu 1.000 de lei pentru apel nejustificat la 112. Ciprian a contestat sancţiunea în instanţă, iar judecătorii i-au dat iniţial dreptate.

„Eu cred că majoritatea concetăţenilor mei fac lucrul acesta. Se întreabă de două ori dacă să sune sau nu. Şi majoritatea aleg să nu mai sune, nu vor să ajungă în instanţă, nu vor să fie purtaţi prin tribunale,” spune Ciprian Coc.

Verificările făcute ulterior de Ministerul Mediului au confirmat spunsele lui Ciprian. Au scos la iveală faptul că maşina reclamată mai făcuse două transporturi în aceeaşi zi, ambele ilegale. Mai mult, IPJ Maramureş l-a sancţionat pe poliţistul care a dat amenda, dar totuşi a făcut apel la decizia instanţei de a-i anula amenda lui Ciprian.

„Deşi poliţistul a fost sancţionat contravenţional şi disciplinar de către poliţia din Maramureş, totuşi, aceştia au găsit de cuviinţă să facă un apel şi, practic, îl chinuie pe bietul Ciprian în continuare,” precizează Gabriel Păun, preşedintele Asociaţiei Agent Green.

Reprezentanţii organizaţiei World Wide Fund for Nature spun că Radarul Pădurilor, campania care îi încurajează pe cetăţeni să semnaleze transporturile suspecte de lemn, trebuie îmbunătăţit numaidecât.

Să avem o aplicaţie pe smartphone-uri, prin care orice cetăţean să poată în mod transparent să verifice orice transport de lemn care circulă pe şoselele din România şi să primească răspunsul,” spune Magor Csibi, preşedintele WWF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri