45 de ani de la prima aselenizare

Data publicării:
luna nasa

Primul om care a călcat pe Lună a fost astronautul american Neil Armstrong, un fost pilot militar în vârstă de 39 de ani, comandantul misiunii spaţiale Apollo 11. Modulul spaţial Apollo 11 a fost lansat spre Lună pe 16 iulie, iar după patru zile, cei trei astronauţi aflaţi la bord au ajuns cu bine pe satelitul natural al pământului.

Doar doi din cei trei astronauţi, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au mers pe suprafaţa lunară, acesta din urmă fiind celebru pentru că a fost primul om care şi-a făcut şi un selfie pe Lună. După 22 de ore, naveta a decolat înapoi spre Terra, unde a ajuns pe 24 iulie 1969.

Marele actor american Morgan Freeman, care avea 32 de ani în 1969, îşi aminteşte că a avut emoţii când a urmărit la televizor aselenizarea: Eram în apartamentul meu din New York, întins pe canapea, urmărind emisiunea. Am plâns, da...”

Programul spaţial american cu echipaj uman, spre Lună, a durat doar trei ani. Între 1969 şi 1972 au fost şase misiuni spaţiale care au ajuns până acolo, ultima - pe 11 decembrie 1972. În total, 12 astronauţi au avut privilegiul de a merge pe Lună.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri