Alexandru Mironov, despre „sora” Pământului: Ne dă încredere că nu suntem singuri în Univers

Data publicării:
alexandru mironov

Planeta a fost denumită Kepler 452b şi se află la 1.400 de ani-lumină, în constelaţia Cygnus (Lebedei). Corpul ceresc este la o distanţă faţă de soarele lui similară cu cea a Pământului faţă de soarele nostru. Ar putea avea și atmosferă. Cu alte cuvinte, există o probabilitate ca planeta să poată susţine viaţa.

„Cel mai probabil, are o masă de aproximativ cinci ori mai mare decât cea a Pământului şi o forţă gravitaţională la suprafaţă de două ori mai mare, astfel încât eu şi dumneavoastră am cântări de doi ori mai mult decât cântărim acum”, a explicat Jon Jenkins, analist al datelor transmise de Kepler.

FOTO: NASA

Pasionații de literatură ştiinţifico-fantastică spun că descoperirea deschide perspective nebănuite explorării umane a spaţiului.

„Aștept de multă vreme să mi se spună: iată o Terra 2 s-a găsit! Asta nu înseamnă că ne și grăbim – vorbesc de urmașii noștri să se urce în astronave și să plece acolo, pentru că e vorba de sute de ani-lumină. Or, vitezele atinse de navele noastre sunt net inferioare”, a declarat la Digi24 realizatorul emisiunii Digipedia Ştiinţă, Alexandru Mironov.

(VIDEO. Alexandru Mironov comentează la Digi24 anunțul NASA)

Ce ne poate da această descoperire, una din cele peste 4.000 de planete deja descoperite? O exoplanetă ne poate da încredere în încercarea de a căuta viața în primul rând și viața inteligentă mai ales, peste tot, în altă parte în galaxia noastră”, spune Alexandru Mironov.

Probabil că în viitorul nu foarte îndepărtat cei din programul SETI de căutare a inteligenţelor extraterestre chiar vor trimite o navă, care, atenţie! nu va circula spre acea planetă câteva sute de ani, ci câteva mii de ani. Poate că acest lucru se va întâmpla cel puțin ca un experiment, poate că cei de acolo, dacă există viaţă şi dacă viaţa este inteligentă, au făcut deja acest gest”, spune Alexandru Mironov.

Toate descoperirile din ultima perioadă întăresc ideea că Universul este locuit, subliniază Alexandru Mironov.

Telescopul Kepler a reuşit să descopere până acum peste două mii de planete care orbitează în jurul unui soare asemănător cu al nostru.

„Este asigurător, așa, pentru liniștea noastră ca specie gânditoare, că nu suntem singuri în Univers, că viață există în altă parte și că această capacitate extraordinară pe care o avem, de a dezvolta unelte, ne face să putem privi tot mai departe”, a conchis Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist şi realizator al emisiunii Digipedia Ştiinţă difuzată în fiecare vineri la Digi World.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri