Acceleratorul de particule din Elveția, repornit

Data publicării:
lhc cern

Large Hadron Collider, uriaşul accelerator de particule aflat sub pământ la graniţa dintre Elveţia şi Franţa, a trecut printr-un amplu proces de modernizare în ultimii doi ani. Savanţii speră ca acum, datorită îmbunătăţirilor, să poată colecta de 10 ori mai multe date.

Rolf Heuer, directorul CERN: Repornirea acceleratorul de particule, cu o energie nouă, mai ridicată, ne dă speranţe că putem deschide alte ferestre. Fireşte, depinde şi de mila naturii. Suntem foarte entuziasmaţi.

Cel mai mare succes al CERN, institutul european de cercetări nucleare, a venit în 2013. Atunci, datele obţinute de acceleratorul de particule au confirmat existenţa bosonului Higgs, particula care dă masă tuturor celorlalte particule existente, după 40 de ani de ani de căutări. Acum, cercetătorii şi-au stabilit un obiectiv şi mai măreţ: investigarea aşa numitei „materii negre”, substanţa misterioasă care formează 96% din toată materia din Univers.

Dave Charlton, fizician CERN: Sunt încă multe întrebări deschise, precum „ce este în negura Universului?”, „ce este materia întunecată pe care o vedem în Univers?”. Ştim că trebuie să fie acolo. Putem să o creăm în laborator şi să o studiem? Asta o să fie una dintre cele mai mari provocări pentru etapa care urmează şi pentru tot programul LHC.

Large Hadron Collider este cel mai mare accelerator de particule din lume. Sistemul se află lângă Geneva, la 90 de metri sub pământ, într-un tunel circular de 27 de kilometri, săpat la graniţa dintre Elveţia şi Franţa. Primele experimente de la reluarea activităţii vor avea loc în luna mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri