Avionul solar a pornit în cea mai periculoasă etapă a aventurii sale în jurul Pământului

Data publicării:
solar impulse 2 - getty

 ©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Propulsat numai cu ajutorul energiei solare, aparatul de zbor a decolat duminică, la ora locală 2.40 ( sâmbătă, 18.40 GMT), din orașul Nanjing, unde era consemnat la sol din data de 21 aprilie. Această decolare a fost amânată de mai multe ori, din cauza condițiilor meteo nefavorabile (plafon jos de nori).

De când a pornit în călătoria sa, Solar Impulse 2 nu a zburat deasupra vreunui ocean și nici n-a rămas în aer mai mult de 24 de ore. Traversarea Pacificului constituie, deci, o provocare tehnologică și o încercare istorică în industria aeronautică.

În vârstă de 62 de ani, pilotul Andre Borschberg va trebui să reziste pe o distanță de 8.500 de kilometri. Nu își va permite decât scurte intervale de somn de câte 20 de minute. Scaunul de pilot pe care stă și pe care nu-l poate părăsi este echipat cu un sistem de toaletă.

Andre Borschberg ©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

În fiecare zi, pilotul va trebui să urce până la altitudini de circa 8.400 de metri și va înfrunta variații de temperatură de 55 de grade în cabina cu un singur loc, nepresurizată, a avionului Solar Impulse 2.

În cazul unei defecțiuni grave în timpul zborului, elvețianul va fi nevoit să sară cu parașuta în ocean, la sute de kilometri depărtare de orice punct de ajutor. Nicio navă nu va putea urmări aparatul, care va zbura cu o viteză maximă de 90 de kilometri la oră la joasă altitudine și cu 140 de kilometri la oră în straturile superioare ale atmosferei.

Cu toate acestea, temerarul pilot nu se teme, încrezător fiind în orele multe în care s-a lucrat pe tema diferitelor probleme ce pot apărea.

Solar Impulse 2, ale cărui aripi au peste 17.000 de celule fotovoltaice, a plecat în ocolul Pământului la 9 martie, de la Abu Dhabi (Emirate). Scopul acestui tur al lumii este de a promova folosirea energiei regenerabile, în special a energiei solare.

Bertrand Piccard (stânga) și Andre Borschberg (dreapta) ©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Avionul solar a făcut escale în Oman, India, Myanmar, apoi China, fiind pilotat alternativ de Andre Borschberg și de partenerul său în acest proiect, exploratorul elvețian Bertrand Piccard.

În total, avionul trebuie să parcurgă 35.000 de kilometri în jurul globului pământesc cu o viteză medie relativ modestă (între 50 și 100 de km/h), survolând două oceane.

Acest ocol al Pâmântului era prevăzut inițial să dureze cinci luni, din care 25 de zile de zbor efectiv, înainte de a se întoarce la Abu Dhabi. Ironizată la început de industria aeronautică, aventura este acum bine privită în lume.

Puteți urmări aici live parcursul avionului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri