Bani aruncați în vânt. Investițiile în energia regenerabilă s-au făcut fără cap

Data publicării:
turbine eoliene

În Europa, implementarea energiei regenerabile nu a fost extraordinară, nici măcar satisfăcătoare - ci mai degrabă sub-optimă, arată un raport publicat la Forumul Economic Internaţional. Pentru omul de rând poate părea evident că în sudul Europei radiaţiile solare sunt mari, în vreme ce în nord, vântul bate mai puternic, dar investiţiile în producţia de energie verde contrazic logica comună.

De pildă, în Spania ajung cu 65% mai multe radiaţii solare decât în Germania şi, totuşi, Germania a instalat de peste șase ori mai multe panouri solare decât Spania. Dacă ţara sudică are o capacitate de producţie a energiei solare de 5 gigawati, nemţii au 33.

Totuşi, nu se poate spune că spaniolii au excelat la capitolul investiții eficiente - puterea cu care bate vântul în peninsula iberică e mult mai mică faţă de zonele de coastă din nordul continentului şi totuşi, în Spania turbinele eoliene au o capacitate de 23 de gigawați. Cifra aruncă în umbră ţara devenită sinonimă cu eolienele - Olanda are instalată o capacitate de nici 3 gigawați, practic de nouă ori mai puţin decât Spania. Astfel de investiţii s-au făcut pe bandă rulantă până s-au irosit 100 de miliarde de dolari - aceasta este diferenţa dintre ce s-a făcut şi ce ar fi fost eficient să se facă - proiecte energetice în funcţie de resursele care există în fiecare zonă.

Potrivit raportului, alte 40 de miliarde ar fi fost economisite dacă între ţări exista un dram de coordonare şi interconexiuni mai puternice care să permită Spaniei, de pildă, să exporte energie din surse solare în nord şi Germaniei să trimită la nevoie energie eoliană în sud.

Statele din Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică, clubul ţărilor bogate, au investit 3.000 de miliarde de dolari pe proiecte de energie verde, dar şi centrale convenționale echipate cu tehnologii de reducere a poluării.

Investiţiile sunt fabuloase, dar efectele merg complet pe lângă scopul declarat. Emisiile de carbon per unitate generată au scăzut în urma proiectelor cu doar 1%. În Europa numai în ultimii cinci ani au fost construite centrale verzi cu o capacitate de 130 de gigawați.

Raportul arată că investiţiile ineficiente au condus la o uriaşă supracapacitate. Centralele de energie regenerabilă s-au făcut pe bandă rulantă, deşi pe piaţă nu era loc - foarte puţine centrale vechi au fost puse pe pauză şi, trăgând linie, s-a produs mult mai mult în condiţiile în care cererea a rămas aceeaşi de opt ani.

În consecinţă, profitabilitatea investiţiilor s-a prăbuşit la 6%, deşi înainte de 2007 era de aproape 11 procente. Astăzi, sunt şanse slabe să apară centrale noi mai eficiente. După construirea prea multor parcuri eoliene şi solare prost gândite, investiţiile noi nu sunt tocmai rentabile şi atractive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri