Dosarele X în România. Un meteor a brăzdat cerul noaptea trecută, în jurul orei 03:00

Data publicării:
meteorit wikipedia-1

Corpul ceresc a brăzdat cerul de la sud spre nord, cu o viteză ameţitoare: 72 de kilometri pe secundă. A trecut la 40 de kilometri înălţime deasupra României şi a desenat un decor perfect pentru filme ştiinţifico-fantastice.

Steaua căzătoare a împrăştiat o lumină rece, alb-verzuie asupra clădirilor din Bucureşti. Meteorul care avea trei metri diametru a fost înregistrat de astronomi.

Aseară am văzut o stea căzătoare foarte strălucitoare, anume un bolid. Un obiect măricel care a lăsat o dâră strălucitoare”, a declarat Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Bucureşti.

Dacă astronomii şi-au dat seama despre ce este vorba, doi bucureşteni sunt loviţi de panică atunci când văd lumina stranie şi o iau la fugă. Iar în Buzău, un taximetrist frânează brusc în mijlocul străzii, înmărmurit de lumina care putea fi orice.

Trecerea meteorului s-a văzut cel mai bine din Bucureşti şi câteva judeţe din Moldova. Localnicii îşi amintesc şi acum că au avut semne că se întâmplă ceva neobişnuit.

Potrivit lui Doru Şusan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române, meteorul a fost observat în special în jurul localităţilor din Buzău şi Vrancea.

Meteorul a strălucit şi deasupra aeroportului Otopeni.

În toiul nopții, pentru aproape o secundă, pista Aeroportului Otopeni s-a luminat ca-n timpul zilei. Imediat, din turn, controlorii de trafic au explicat fenomenul și i-au calmat pe piloți.

Odată ce va fi stabilită traiectoria exactă, dar şi locul unde a căzut, va începe o adevărată vânătoare după rămăşiţele stelei. Sunt oameni care vor un suvenir neobişnuit sau doar să vândă roca stelară. Specialiştii spun că un fragment poate valora peste cinci mii de euro.

Avem meteoriţi care pot să provină din sistemul solar, din ploile de meteoriţi, sunt meteoriţi care pot să provină de pe Lună, de pe Marte”, a spus Doru Șușan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române.

Dacă nu mai vizitează vreun meteor, următoarul fenomen astronomic urmează în martie. Pe 20 va fi o eclipsă parţială de soare, vizibilă de pe tot teritoriul României.

Specialiștii Institutului Astronomic spun că evenimentul de noaptea trecută a fost total inofensiv. Nu au fost înregistrate pagube, nu au fost anulate curse aeriene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri