FOTO. Minisat eco în Buzău - case din lut, cu ferestre făcute din parbrize şi acoperiş din iarbă

Data publicării:
casa cob 1

 

Ansamblul este format din cinci căsuţe din lut, ridicate la marginea satului Berca, pe drumul spre Mănăstirea Răteşti.

Căsuţele sunt construite dintr-un amestec de pământ lutos, nisip, paie de grâu sau de orz şi apă. Fără cofraje, cărămizi sau substanţe chimice.

Construcţiile sunt rotunde, fără colţuri şi muchii. În pereţii exteriori au fost modelate nişe în care sunt puse sticle de diverse culori sau borcane prin care intră lumina de afară. Cât despre ferestre, acestea sunt de fapt parbrize de maşină reciclate, care nu ar trebui să se aburească, potrivit Mediafax.

În interior, casa va fi ceruită după ce pe ziduri se va aşterne cu pensula un strat de ulei de in. Tencuiala exterioară este un amestec de nisip, păr de capră, balegă de vacă şi foarte puţină apă.

Căsuţele sunt ridicate pe stâlpi curbaţi din lemn şi vor fi acoperite cu un strat izolator peste care va fi plantată iarbă. Acest acoperiş va fi pus în două săptămâni, dacă vremea va permite. Va fi un acoperiş eco, cu plante de sedum care cresc pe un pământ special.

Fiecare casă are patru camere şi patru băi, acestea urmând să fie tencuite cu o tencuială naturală din Maroc, comandată în Germania, care va elimina necesitatea faianţei. Această tencuială va fi dată în primăvară, pentru că acum condiţiile meteorologice nu mai sunt prielnice, fiind nevoie de o temperatură constantă pentru ca lucrarea să reziste şi să fie de bună calitate.

Căsuţele vor avea şi centrale termice, pentru că turiştii îşi vor dori confort.

După ce minisatul eco va fi finalizat, iniţiatoarea proiectului intenţionează ca în centru să fie amenajată o piaţă locală, unde să fie promovate produsele tradiţionale din zona Berca, respectiv cârnaţii de Pleşcoi, dar şi babicul şi covrigii de Buzău.

(Sursa Foto - Facebook Cob Village)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri