Gazul care stinge incendiile în cinci minute

Data publicării:
gaz

Un sistem antiincendiu importat din Olanda ar putea fi salvator pentru tonele de documente din arhivele de stat şi ale companiilor particulare, dacă ar fi cuprinse de flăcări. Poate stinge orice vâlvătaie în mai puţin de cinci minute şi este inofensiv pentru oameni. Costă însă o mică avere, aşa că puţini şi-l permit în România.

Mai puţin de trei luni au trecut de când o clădire de birouri din Capitală a fost cuprinsă de flăcări. La subsol erau depozitate mormane de documente, care au fost mistuite de flăcări. Astfel de situaţii ar putea fi evitate cu ajutorul unui sistem antiincendiu pe bază de gaz inert. În 5 minute de la detectarea pericolului, flăcările sunt stinse.

Gazul fiind mai greu decât aerul, o să împingă tot aerul în jos. Scade nivelul oxigenului din aer până la nivelul la care focului îi este imposibil să susţină arderea,” explică Ştefan Ecxarcu directorul unei companii de arhivare.

Şi nu doar de flăcări pot fi ferite astfel documentele, ci şi de intervenţia pompierilor care, de cele mai multe ori, lasă pagube însemnate. Costurile sunt foarte mari, tocmai de aceea nicio instituţie publică, ce deţine tone de documente, nu are, deocamdată, un astfel de sistem antiincendiu.

În depozitul acesta avem o capacitate de aproximativ 80.000 de kilometri de arhivă. Pentru a proteja toată acestă arhivă e nevoie de o investiţie de până la 400.000 de euro,” adaugă Ştefan Ecxarcu directorul unei companii de arhivare.

Sistemul antiincendiu pe baza de gaz inert nu foloseşte nicio substanţă care ar putea fi dăunătoare.

Zeci de oameni lucrează într-un astfel de depozit de arhivare, iar în cazul în care ar fi surprinşi aici de un incendiu, gazul inert nu le-ar face niciun rău. Singura lor senzaţie ar fi că respiră la o altitudine de 2000 de metri.

Dacă nu îşi protejează corespunzător documentele de incendii, administratorii companiilor riscă amenzi de până la 25.000 de lei sau chiar închisoare de până la şapte ani.

Fără un sistem de stingere a incendiului ar fi un dezastru. Aici sunt documente foarte importate, de la contracte de credit ale băncilor de milioane de euro până la documente de personal, state de plată,” precizează Ştefan Ecxarcu.

Sistemul de stingere cu gaz inert a fost importat în ţara noastră şi mai este folosit în industria IT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri