NASA a descoperit 39 de surse majore de poluare necunoscute în diferite regiuni ale planetei

Data publicării:
pamant bun vazut din spatiu

Sursele de poluare cu dioxid de sulf sunt termocentrale cu cărbuni, topitorii și centre de extracție și prelucrare a petrolului și gazelor naturale din Orientul Mijlociu, Mexic și Rusia. Toate aceste surse de poluare au fost identificate pe baza analizei datelor obținute de la sateliți în intervalul 2005 - 2014, conform unui comunicat publicat miercuri de NASA.

Conform acestei analize, estimările privind emisiile poluante realizate pe baza datelor de la sateliți sunt de două sau chiar de trei ori mai ridicate decât cele provenite de la sursele cunoscute de poluare din aceleași zone geografice.

Specialistul în poluare atmosferică Chris McLinden de la Environment and Climate Change Canada, coordonatorul acestui studiu publicat în revista Nature Geosciences, a subliniat faptul că acești agenți poluatori necunoscuți până acum sunt responsabili de aproximativ 12% din totalul emisiilor antropice de dioxid de sulf.

Echipa de cercetători a identificat și 75 de surse naturale de poluare cu dioxid de sulf sub forma unor vulcani inactivi dar care eliberează lent acest gaz toxic în atmosferă. Chiar dacă unele dintre aceste surse naturale de poluare erau cunoscute, multe dintre ele se află în regiuni izolate și nu sunt monitorizate. Astfel, datele obținute de la sateliți asigură în premieră un regim de monitorizare anuală a acestor vulcani, conform NASA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri