Platoul Padina Bucegi este invadat de gunoaie

Data publicării:
padina gunoi

Reparat în urmă cu o lună, dumul judeţean 713, care ajunge la Peştera Ialomiţei, lacul Bolboci şi, mai departe, la platoul Padina-Bucegi a fost străbătut de mii de turişti. Numai că numărul mare al oamenilor provoacă şi probleme. Pădurea de pe marginea drumului s-a umplut de peturi, cutii de conserve şi diverse alte gunoaie.

„Până acum nu a fost aşa ceva. De când s-a dat drumul la peşteră şi s-a făcut acest drum. Am zece ani de când sunt în munţii Bucegi, n-am văzut aşa ceva”, spune un turist.

Neavând un coş de gunoi, mergi cu el în mână o vreme şi după aceea probabil că unii dintre noi îl abandonează”, spune alt turist.

Odată la două săptămâni, plecăm în zona Padina Peşteră pentru ecologizare. La Primărie un singur reprezentant al serviciului de mediu nu poate asigura o suprafaţă de 30.000 de hectare, cât are comuna Moroeni”, spune Laurenţiu Moraru, primarul comunei Moroeni.

Autorităţile judeţene, cele care au refăcut drumul, spun că terenurile pe care trece şoseaua sunt private şi din acest motiv nu au fost amplasate şi coşuri de gunoi pe traseu. La solicitarea Prefecturii Dâmboviţa, Garda de Mediu face controale şi îi va amenda pe turiştii care sunt prinşi că îşi aruncă la întâmplare gunoaiele.

Nu sunt amplasate coşuri de gunoi. Coşuri de gunoi, toalete... nu sunt, aşa este. Nu sunt, dar v-am spus, va trebui făcut ceva”, spune Antonel Jîjîie, subprefectul judeţului Dâmboviţa.

Administraţia Parcului Naţional Bucegi spune că nu are cadru legal prin care să-i oblige pe proprietarii terenurilor să monteze coşuri de gunoi sau să cureţe în urma turiştilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri