Deşi au un nume care pare mai la locul lui în Star Trek, punctele cuantice ar putea deveni foarte comune în viaţa de zi cu zi. Acestea sunt nişte nanodispozitive electronice care, atunci când sunt conectate la un curent electric sau iluminate din altă sursă, emit lumină de o anumită culoare. Practic, sunt asemănătoare unor LED-uri foarte foarte mici. Marele lor avantaj este calitatea culorii emise, care este aproape pură. Dar, pe lângă asta, un ecran cu puncte cuantice ar consuma mai puţin curent, ar fi mai luminos, mai subţire şi poate fi flexibil.

Embed:

 

Marile firme de electronice nu au întârziat în a folosi noua tehnologie. La un târg tehnologic de anul trecut, atât LG, Samsung cât şi Sony au declarat că lucrează intens la televizoare cu puncte cuantice, cu scopul de a înlocui ecranele LCD, LED sau OLED folosite astăzi.

Mai mult, punctele cuantice au apărut deja în unele televizoare de pe piaţă, dar, pentru moment, au doar rol auxiliar. Este cazul unei serii de ecrane LCD de la Sony. Cristalele lichide dintr-un astfel de ecran LCD nu emit lumina şi este necesară o sursă de iluminare în spatele ecranului, iar calitatea imaginii depinde foarte mult de proprietăţile acestei surse. Cei de la Sony au introdus un strat de puncte cuantice între sursă şi cristalele lichide, care acţionează ca un filtru şi îmbunătăţeşte calitatea imaginilor.

O altă posibilă aplicaţie este legată de becuri. Conform normelor europene, doar becurile cu halogen sau cele cu LED-uri pot fi comercializate şi, deşi acestea sunt mult mai eficiente, ele produc o lumină supărătoare, neprietenoasă cu ochiul. Mai multe firme lucrează la o modalitate de a acoperi aceste becuri cu un strat de puncte cuantice, care ar face ca lumina acestor becuri să fie mult mai apropiată de cea a Soarelui şi, astfel, mult mai prietenoasă cu ochii.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!