Zimbri în bătaia puştii, în Dâmboviţa: "Nu e absolut nimic ilegal să fie împuşcaţi, dar doar în ţarc"

Data publicării:
zimbri

Zimbrii au dispărut din România în anii 1800. Abia în 1958 au fost aduse în ţară două exemplare, din Polonia. De atunci, erbivorele născute în captivitate au populat mai multe zone din România, inclusiv Rezervaţia de la Bucşani, Dâmboviţa. Aici trăiesc acum 50 de zimbri. Prea mulţi, spun cei de la Ocolul Silvic, care vor să cheme vânătorii în zonă.

„Nu este absolut nimic ilegal sau împotriva naturii să se împuşte zimbrul, dar numai în ţarc. Ce putem face, ajungem la 200% ca şi populaţie”, justifică Costel Preda, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa.

Conducerea rezervaţiei spune că are loc doar pentru 30 de animale. Ar fi încercat să doneze surplusul unor grădini zoologice, dar nu au găsit amatori. Aşa că au condamnat deja primele animale care vor fi împuşcate.

Pentru fiecare zimbru împuşcat, vânătorii plătesc 5.000 de euro, bani pe care îi ia rezervaţia. Asociaţiaţiile pentru protecţia animalelor sunt revoltate de soluţia pe care au găsit-o cei de la Ocolul Silvic, în lipsa spaţiului.

„Trebuie să ne gândim dimpotrivă la soluţii complexe, astfel încât să putem face turism din atuurile pe care le are România şi nu să exploatăm la modul atât de sălbatic”, susţine Adrian Dohotaru - membru al grupului civic SOS.

În România trăiesc acum 106 zimbri. Cea mai mare rezervaţie pentru ei este cea din Dâmboviţa, unde turiştii plătesc 3 lei pentru o vizită. Calculele arată că un singur zimbru ucis de vânători ar aduce la fel de mulţi bani cât ar încasa Ocolul Silvic de la vizitatori în următorii 26 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri