1.717 români din străinătate au cerut să voteze prin corespondenţă

Data publicării:
aep

2.299 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au cerut să fie înscrişi în Registrul Electoral, astfel încât să voteze prin corespondenţă sau să li se amenajeze secţii de votare în localitatea de domiciliu, transmite Autoritatea Electorală Permanentă într-un comunicat citat de News.ro. „Dintre aceştia, 1.717 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 582 au optat pentru votul în secţiile de votare”, informează AEP.

Cele mai multe cereri privind votul prin corespondenţă au venit din Spania-631, Italia-451, Franţa-81, Belgia-75 şi Germania-74, dar au venit solicitări şi din cereri mai îndepărtate precum Vietnam, Sri Lanka sau Africa de Sud.

Pentru votul în secţii de votare cele mai multe solicitări au fost făcute din Spania-223, Moldova-116 şi Italia-72. Au venit solicitări şi din Sri Lanka-6, Zimbabwe-3 şi Malaezia-3.

Procesul de înscriere în Registrul Electoral a românilor din străinătate, care pot cere astfel să voteze prin corespondenţă, a început pe 31 martie. Între 1 şi 11 iulie, numărul celor care au făcut acest demers a crescut cu 463 de persoane – de la 1.281 la 1.717.

Trebuie să se înscrie în Registrul Electoral şi cei care vor organizarea unor secţii de votare. Este nevoie de 100 de solicitări dintr-o localitate, pentru ca acolo să se facă secţie. În total, sunt 582 de astfel de solicitări.

Formularele pentru înscrierea în Registrul Electoral pot fi descărcate de pe site-urile AEP şi MAE. După ce sunt completate, acestea pot fi trimise prin poştă pe adresa ambasadelor şi consulatelor României. Solicitările pentru înscrierea la votul prin corespondenţă sau pentru organizarea unei secţii de votare se pot face până cel mai târziu la 48 de ore după ce Guvernul anunţă public data alegerilor.

„AEP face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei”, scrie în comunicatul Autorităţii Electorale Permanente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri