100 de avertizări meteo și hidro în 48 de ore. Efectele inundațiilor din ultimele două zile

Data publicării:
inundatii mai fb

În județul Timiș, autorităţile au fost toat noaptea în alertă din cauza codului roşu de inundaţii de pe râul Bârzava. Situaţia este serioasă în continuare, în localitatea Denta.

Nici sacii de nisip, nici mobilizarea pompierilor nu au putut opri azi-noapte apele învolburate ale Bârzavei. În satul Rovinița Mare din comuna Denta, apa a crescut văzând cu ochii.

Degeaba s-a adus nu știu câte remorci cu nisip și am băgat în saci, cred că mii de saci, că apa a ajuns peste tot, toată curtea e plină”, spunea un localnic.

După ce la Gătaia digul a cedat în fața viiturii, apele s-au revărsat și au acoperit complet intrarea în lolitatea Rovinița Mare.

Autoritățile au mers din casă în casă şi i-au anunţat pe localnici de pericolul care îi pândeşte.

Chiar dacă nu mai este în vigoare codul roșu, până la ora 16 este cod portocaliu în judeţele Timiş şi Caraş Severin, deja afectate de inundații în ultimele două zile.

Aproximativ 1.000 de oameni din satul Şoşdea, din Caraş-Severin, sunt izolaţi, după ce drumul judeţean, care îi leagă de restul lumii, a fost acoperit de ape. Au fost inundate şi zeci de gospodării din Timiş. Pompierii au pus mii de saci în calea apelor, dar nu au ţinut piept puhoaielor.

Nici Bucureștiul nu a fost ferit de efectele ploii torențiale.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a spus la Digi24 că Bucureştiul s-a confruntat cu „vijelii şi o ploaie abundentă care se întâmplă o dată la 20 de ani, 40 de litri pe metru pătrat în 45 de minute”.

„Au fost afectate multe cartiere, inundate instituţii, spitale, Gara de Nord, metroul, semafoarele au fost oprite. Am instituit un comandament de urgenţă”, a spus Gabriela Firea.

Tavanul Gării de Nord din Capitală s-a spart în urma ploii torențiale de ieri și apa a pătruns înăuntru. Magazinele și restaurantele au fost inundate, un post de transformare s-a ars și a lăsat fără energie electrică toată gara.

Ploaia a ajuns şi în tunelul de metrou. Din cauza infiltraţiilor circulaţia trenurilor a fost întreruptă mai bine de două ore între staţiile Piaţa Victoriei şi Gara de Nord.

Furtuna a rupt un copac bătrân pe strada Roma. Pomul s-a prăbuşit peste două maşini parcate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri