190 de cutremure în 13 zile în judeţul Galaţi, din care 30 cu magnitudini de peste 2,5 pe scara Richter. Sâmbătă: trei seisme în două minute

Data publicării:
casa izvoarele

Pământul se mişcă încontinuu în Galaţi: 190 de cutremure au zguduit comuna Izvoarele din 23 septembrie şi până la finalul zilei de sâmbătă, 5 octombrie, indică ultimul raport al specialiştilor de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Dintre cele 190 de seisme, 30 au avut magnitudinea de peste 2,5 pe scara Richter.

ACTUALIZARE ora 5:45 Un nou cutremur s-a produs la ora 5:35 în zona comunei Izvoarele, de intensitate 2,6, la o adâncime foarte mică, de 10 kilometri. În zona respectivă, nenumăratele seisme produse în ultima perioadă se produc la adâncimi tot mai mici - unul dintre cele de sâmbătă s-a produs la doar 2 kilometri adâncime.

-------------------------------------

Cutremurele în zonă se produc în serie. Spre exemplu, sâmbătă, în decurs de doar două minute, au avut loc trei seisme. Primul a avut magnitudinea de 3,5, al doilea de 3,3, iar ultimul - 2,9 pe scara Richter. Primele două s-au produs la o adâncime de cinci kilometri, iar ultimul – la doar doi kilometri.

Cei care resimt cel mai puternic aceste mişcări ale plăcilor tectonice sunt locuitorii comunei Izvoarele. Un echipaj al ISU supraveghează zona, iar Prefectura a pregătit ajutoare şi soluţii în caz de dezastru. Pe dealurile din apropierea localităţii au apărut cratere, unele dintre ele adânci de trei metri.

Specialişti de la Institutul pentru Fizica Pământului rămân în zonă şi fac măsurători. Geofizicienii au instalat trei staţii GPS care măsoară mişcările pământului atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Ei încearcă să găsească explicaţii pentru acest fenomen îngrijorător.

Cel mai mare cutremur, produs pe 29 septembrie, a avut o magnitudine de 3,9 şi a fost simţit până la Galaţi (17 km de epicentru) şi Brăila (27 km), potrivit INFP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri