35 de ani de la primul zbor în spațiu al unui român

Data publicării:
prunariu2

Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic. El a luat parte la un proiect comun cu URSS.

„Acea zi nu se uită niciodată. Este o zi memorabilă pentru mine, chiar dacă au trecut 35 de ani, îmi amintesc ca ieri cum m-am suit în rachetă, cum am luat loc, cum am aşteptat , cum s-au desfăşurat toate operaţiunile şi cum am fost lansaţi în spaţiul cosmic. La ora 8 şi 16 minute nava noastră a decolat şi în opt minute am fost în spaţiul cosmic, învârtindu-ne cu 28 de mii de kilometri pe oră. A fost o misiune de opt zile”, povestește Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spaţiul cosmic.

La eveniment, Dumitru Prunariu şi-a invitat colegi cosmonauţi din mai multe ţări.

„Din Statele Unite ale Americii, patru zboruri cosmice cu naveta spaţială. Din Federaţia Rusă ,Valery Korzun, două zboruri cosmice, unul cu naveta spaţială, unul cu nave ruseşti. În prezent este comandantul detaşamentului de cosmonauţi ruşi”, spune Dumitru Prunariu.

Momentul a fost marcat în cadrul Zilelor Muzeului Militar Naţional. Pe lângă expoziţii legate de istoria aviaţiei româneşti, vizitatorii au putut vedea uniforme şi armanent din primul şi din cel de-al doilea război mondial. Perioada daco-romană a fost şi ea reprezentată cu reconstiturea unor uniforme din anul 106.

Expoziţiile de istorie militră vor putea fi vizitate şi mâine în curtea Muzeului Militar din Capitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri