Turiștii blocaţi pe platoul de la Bâlea Lac, evacuați cu elicoptere ale MAI

Data publicării:
ISU BALEA


ACTUALIZARE 15.00. Turiştii blocaţi la peste 2000 de metri n-au avut o noapte prea liniştită. Nimeni nu le putea spune când vor coborî.

Dimineaţa au aflat că vor fi luaţi cu elicopterele, pentru că motorul telecabinei care îi adusese pe munte nu va putea fi reparat prea curând.

Lidia Bădilă, reprezentant al firmei care administrează telecabina: „Defecţiunea este una serioasă, e vorba despre motorul care pune în funcţiune telecabina. Noi am apelat la o echipă de specialişti din Braşov care în cursul zilei de astăzi vor veni, vor evalua situaţia”.

De altfel, la urcare, câţiva dintre turişti au rămas blocaţi în telecabină, pentru că motorul s-a ars. Cel de rezervă, de mică putere, i-a dus, până la urmă, la staţia de la Bâlea Lac.

De sus, de pe munte, turiştii au fost preluaţi cu elicopterele şi duşi până la Cârţişoara. Din mica localitate sibiană, au fost suiţi într-un autocar şi duşi la Bâlea Cascadă, acolo unde îşi lăsaseră maşinile.

Cei mai mulţi dintre turiştii rămaşi blocaţi pe munte sunt elevi şi profesori din şapte ţări, participanţi la un proiect european.

Virgil Giurgiu, adjunct al inspectorului şef al ISU Sibiu: „După evaluare, niciunul nu a avut nicio problemă de sănătate, copiii au fost chiar bucuroşi că li s-a prelungit vacanţa cu o zi”.

Noaptea trecută, patru dintre turişti - israelieni -, au preferat să plece cu snowmobilele pe Transfăgărăşanul închis, pentru că dimineaţă aveau un avion de prins.

Adrian David, şeful Salvamontului Sibiu: „Au solicitat unei firme private, au venit, i-au transportat”.

Niciun turist nu va mai urca la Bâlea Lac până când motorul telecabinei nu va fi reparat. 



ACTUALIZARE 09.20. Două elicoptere aparținând Inspectoratului General de Aviație vor evacua miercuri persoanele aflate la Bâlea, a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat în MAI, medicul Raed Arafat.

Acum s-a luat decizia, da, se vor trimite pentru că nu se va putea repara cabina în cursul zilei de astăzi și nu știm dacă mâine se va repara. Altă soluție nu este. Sunt mai mulți turiști dintre care un număr de copii și nu sunt echipați ca să fie coborâți în mers sau prin alte tehnici. Nu avem cum să îi coborâm decât cu elicopterele. Două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație”, a precizat Arafat. 


ACTUALIZARE 20 IANUARIE, 07.15. 70 de turişti, dintre care 45 de copii, sunt şi la această oră blocaţi în Munţii Făgăraş, în zona Bâlea Lac. Oamenii nu mai pot să coboare după ce telecabina s-a stricat, aseară.

Toţi turiştii au fost cazaţi la două cabane, urmând ca în această dimineaţă, după ce defecţiunea va fi remediată, să fie coborâţi. Transfăgărăşanul este închis acum pe timp de iarnă. Autocarul şi maşinele oamenilor sunt la Bâlea Cascadă, la o distanţă de aproximativ 12 kilometri, iar singul mod prin care pot corobî de pe munte este telecabina.

La Bâlea Lac zăpada măsoară aproape un metru, iar meteorologii anunţă temperaturi minime care, în timpul nopţii, pot coborî până la minus 22 de grade Celsius, iar maximele zilei nu vor urca mai mult de minus 11 grade Celsius. 

Turiștii sunt blocați în zona peronului telecabinei de la Bâlea Lac. Din informaţiile primite de la salvatorii montani, turiştii nu au nicio problemă medicală. În acest moment este o patrulă de salvamont alături de turişti, care va rămâne și peste noapte, dacă va fi cazul.

Reprezentanții firmei care administrează telecabina spun că este vorba despre o defecțiune care a apărut la o piesă din cabina motoarelor. Potrivit acestora, este o defecțiune dificil de reparat și este posibil ca aceasta să nu fie remediată până mâine.

Proprietarii cabanelor din zona Bâlea Lac sunt dispuși să-i găzduiască gratuit pe turiști și să le ofere o masă caldă daca va fi cazul.

Copiii blocați au ajuns în această zonă cu autocarul. Este vorba despre liceeni din Craiova și despre câțiva tineri din Portugalia, veniți la un schimb de experiență.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri