A murit Lucreția Ciobanu

Data publicării:
lucretia ciobanu captura

„A decedat în seara aceasta, în jurul orei 19.30, la București, la vârsta de 90 de ani. În octombrie ar fi împlinit 91 de ani. Născută la 27 octombrie 1924, în localitatea sibiană Topârcea, Lucreția Ciobanu a mai fost numită Doamna munților. Ea va fi depusă vineri, la capela Cimitirului Ghencea civil din București unde este înmormântat și soțul ei, înmormântarea urmând să aibă loc sâmbătă”, a declarat miercuri seara, pentru AGERPRES, interpretul Marcel Părău, apropiat al regretatei Lucreția Ciobanu.

Foștii colaboratori ai cântăreței au aflat vestea miercuri seara, chiar în sala de repetiții, când se pregăteau pentru spectacolul omagial de joi, de la București, „In Memoriam Marioara Murărescu — Din Inimă pentru Români”. Printre cei mai afectați colaboratori de la Sibiu este coregrafa Ansamblului Profesionist „Junii Sibiului”, Silvia Macrea.

„Eu am crescut cu ea, am făcut turnee cu tata, cu ea, în străinătate. (...) Pentru tot folclorul românesc este o mare pierdere. Noi, sibienii și noi, artiștii de la „Junii Sibiului” putem spune că am pierdut o mamă. O mamă pe care o să o purtăm în cântecele și dansurile noastre populare, pentru că dânsa a adus folclorul din Mărginimea Sibiului pe culmile cele mai înalte. Dacă familia va fi de acord, dorim ca, de anul viitor, să transformăm Festivalul Vară, vară, primăvară în Festivalul Național de Folclor Lucreția Ciobanu", a declarat pentru AGERPRES Silvia Macrea.

Aceasta a precizat că tot ansamblul „Junii Sibiului” va fi prezent la capela unde va fi depusă Lucreția Ciobanu, toți artiștii urmând să fie îmbrăcați în costume populare.

Lucreția Ciobanu a primit din partea Consiliului Județean Sibiu titlul de „Cetățean de onoare al județului Sibiu”. Era 2 august 2013, iar Lucreția Ciobanu a cântat, la 88 de ani, în Piața Mare din Sibiu la festivalul „Cântecele munților”.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, intepreta a fost numită Doamna munţilor datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până în Statele Unite ale Americii şi Canada.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri