ANAF vinde bărci ieftine

Data publicării:
barca

Preţurile ambarcaţiunilor variază între 3.000 şi 84.000 de lei, dar starea lor tehnică nu a fost evaluată. Va cădea în sarcina viitorului proprietar.

„Una dintre navele scoase la vânzare este şi pescadorul turcesc Karaka 2. În anul 2010, a fost confisct de Poliţia de Frontieră după ce membrii echipajului au fost prinşi braconând calcan în Marea Neagră. Deși nu este într-o stare bun, prețul de pornire la licitație este 51.000 de lei”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24.

„Comandantul navei a fost cercetat pentru comiterea infracţiunilor de arborare fără drept a pavilion român şi de arborare fără drept a pavilionului altei ţări decât cel înscris în actul de naţionalitate”, a declarat Alexandru Ion, purtător de cuvânt Garda de Coastă.

Trei ani a durat procesul în urma căruia comandantul turc al pescadorului a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare. Toate navele au fost scoase la licitaţie de mai multe ori însă nimeni nu s-a arătat interesat să le cumpere.

„S-a procedat periodic la reevaluări ale acestora, preţul scăzând cu 30, respectiv 60% în cazul unora”, a spus Silviu Coşa, director adjunct AJFP.

În tot acest timp, ambarcaţiunile s-au deteriorat. Preţurile de vânzare, spun experţii, sunt relativ mici însă recondiţionarea lor este posibil să coste cât o barcă nouă, adică între 20 şi 60.000 de euro, în funcţie de dotări.

„Pot fi aduse către o destinaţie de agrement. Într-adevăr, volumul de muncă, având în vedere că una este pe corp de lemn, este foarte mare. S-ar putea să fie surprins că trebuie să înlocuiască anumite părţi constructive”, a spus Doru Todoran, expert ambarcaţiuni.

Velierul din lemn Rose 29 este în schimb în cea mai bună stare: „Este un interior de motor sale yacht, o configuraţie cât de cât interesantă. Are două băi, dormitor cu salon şi un dormitor înspre prova.”

„Velierul Rose 29 a fost evaluat iniţial la 184.000 de lei. În prezent, a suferit trei reevaluări succesive şi este la preţul de 84.000 de lei”, a spus Cristian Drăgan, şef Compartiment Valorificare Bunuri, AJFP.

Dacă până la mijlocul lunii octombrie bărcile nu vor fi vândute, ANAF le va scoate din uz. Adică, vor fi dezmembrate şi se va încerca valorificarea fierului, fontei, motoarelor sau a echipamentelor de la bord.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri